Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Szinva vízszintje miatt

hömpölyög a Szinva

Megosztás

Az elmúlt napokban Miskolcot és környékét ért esőzések miatt a Szinva vízszintje veszélyesen megemelkedett.

Az ország több pontjáról érkeznek folyamatosan árvízről szóló hírek. A legkomolyabb készültség Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben van, a Pinka patak, valamint a Rába folyó áradása okozza a legtöbb problémát. Pest megyében a Duna áradása miatt tartanak egyes településeken és homokzsákokkal erősítik meg a gátakat.

Miskolcon a Szinva vízállása hatalmasat emelkedett, és a következő napok időjárási helyzete kritikusan hat a patak vízszintjére.

A vasárnapi és hétfői heves esőzések következtében hirtelen lezúduló csapadék miatt több városrészben is szükségessé vált az árvízvédelmi intézkedések megtétele: Ómassán a Molnár Csárdánál, Felsőhámorban, Perecesen, Hejőcsabán és a Vasgyári temetőnél is homokzsákokat kértek a Városgazda Kft.-től az ár ellen védekezve.

Az orkán erejű viharok nemcsak a Szinva megáradását okozták, hanem a zúzalékos utakról is lesodorták a murvát az aszfaltos utakra, balesetveszélyes helyzetet teremtve. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársainak folyamatosan takarítaniuk kellett az utakat a lezúduló sárral és kavicsokkal.

Ezenfelül a csapadékelvezető rendszerek tisztítása, a felgyülemlett iszap és hordalék eltávolítása is részét képezte a kárelhárítási munkálatoknak, amelyben városszerte 120 dolgozó vett részt. A kritikus időszakban 40 fős ügyeletet is el kellett rendelni.

A Szinva áradása miatt végül árvízvédelmi készültséget is elrendeltek Miskolcon a megfelelő intézkedések biztosítása érdekében a heves esőzések után kialakult helyzet kezelésére.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek