Fél BAZ megyében óriási pusztítást végzett a hétfői zivatar-szupercella, döbbenetes mennyiségű csapadékkal

Megosztás

A számítások szerint 120-140 mm eső zúdulhatott a megyeszékhelyre és környékére. Miskolcon is komoly károkat okozott a hatalmas vihar hétfő hajnalban, de BAZ megye más részeit is alaposan megrendezte. Egyelőre továbbra is marad a zivatarhajlam.

Erős széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkezett a vihar a vármegyébe. Az Astromet tájékoztatása szerint a múlt éjjel egy szupercella és fél tucat zivatar érte el a várost, méréseik szerint hajnali három óráig 120-140 milliméter csapadék zúdult Miskolcra. A vihar miatt hömpölygött a víz az utakon:

A közlés szerint Miskolcon keletkezett a legtöbb kár. Diósgyőrben a Batthyány soron a nagy mennyiségű csapadék annyira megrongált egy családi házat, hogy az lakhatatlanná vált. Az épületben nyolcan laktak, őket átmeneti otthonban helyezték el.

Rengeteg fa dőlt ki a borsodi megyeszékhelyen. Komlóstetőn, a Szeder utcán két személygépkocsira dőlt egy fa, melyet daru segítségével emeltek le a járművekről. A Madarász Viktor utcán ugyancsak autókat rongált meg egy kidőlt fa, egészen pontosan négyet. A fát motoros láncfűrésszel távolították el az egységek. Ugyancsak fa okozott pusztítást a Pozsonyi utcán, két személyautót tört össze, a Kassai utcán pedig egy a posta épületére dőlt egy fa. Sőt, a Dózsa György úti bölcsőde kapuját kettétört fa zárta el.

A Gömöri felüljárónálpedig  egy kidőlt villanyoszlop négy sávon akadályozta a közlekedést, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy személygépkocsi akadt el a vízben, melyben két személy utazott.

Máshol leszakadt ágak okoztak forgalmi akadályt. Így történt Miskolc-Szirma és Kistokaj, Miskolc-Szirma és Martinkertváros között, valamint a Kapitány utcán, Balassi Bálint utcán, Tetemvár alsósoron és az Asztalos utcán, illetve, Ómassán és Bükkszentkeresztnél is, valamint a vármegyeszékhely környékén Sajólád és Bőcs, valamint Sajólád és Alsózsolca között.

Villanyvezeték szakadt le többek között az Előhegy dűlőn, a Dinnyés utcán, a Bandzsalgó dűlőn.

A Temes utcán egy garázsból 50 köbméter, a Pázsit utcán egy pincéből 40 köbméter vizet szivattyúztak ki a tűzoltók.

Ahogyan azt a Borsod24 már korábban megírta, a vihar az MVSC pálya tetőszerkezetét sem kímélte, a kiszolgáló épület közel egy harmada megrongálódott, a vihar a tetőben kárt okozott. Jelenleg a kárenyhítés és a balesetveszély elhárítása zajlik, megkezdődött a felmérés és a károk elhárítása is.

Miskolc mellett Alsózsolcán is több helyszínen avatkoztak be az egységek. Az Arany János utcában villámcsapás következtében vált lakhatatlanná egy családi ház, hat lakója rokonokhoz költözött, ugyanebben az utcában egy másik családi ház tűzfala ledőlt, öt személyt szintén rokonoknál helyeztek el. A Johanna, Móra Ferenc, Kodály Zoltán, Móricz Zsigmond utcákban háztetőket rongált meg a vihar és faágak szakadtak le több ingatlannál.

Járdánházán 3 köbméter, Sátán 10 köbméter vizet szivattyúztak ki a tűzoltók pincékből, Borsodnádasdon az úttestre került nagy mennyiségű törmelék eltávolításában segítettek. Járdánházán a hivatásos tűzoltók és a települési mentőcsoport tagjai 15 ingatlannál védekeznek homokzsákokkal a házakba betörő víz ellen.

Az éjjeli vihar után még a reggeli órákban is szünetelt az áramszolgáltatás Sajóládon, Sajólászlófalván, Sajókápolnán és Kondón, összesen 1800 fogyasztási helyen. Ezt már a Minap.hu közölte.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek