Ünnepélyesen átadták a Villanyrendőrt, előkerült a kicsinyített mása is

Megosztás

A mai napon átadták a városnak az ikonikus építményt és ugyanezen a napon az egyik közösségi portálon osztották meg a méretarányos, gyufából készült makettjét.

Hétfőn helyére került az új Villanyrendőr, méghozzá az eredeti helyén, szerdán pedig hivatalosan is át lett adva. Az ünnepélyes eseményen Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor alpolgármester és Szunyogh László főépítész mellett jelen volt Szántó István, a visszaállítást kezdeményező egyik civil, valamint Dufala József építész, aki az eredeti Villanyrendőrt tervezte, de az ő tervei alapján készült el a jelenlegi is.

– Miskolc egy befogadó város, ahol békében elfér egymás mellett a régi kereskedőváros, polgárváros, az acélváros és a mai, ismét magát megtalálni igyekvő város minden hagyománya és emléke – kezdte ünnepi gondolatait Veres Pál, Miskolc polgármestere. A városvezető leszögezte, a Villanyrendőrhöz hasonló emlékek, így a sétálóutca, az avasi kolónia vagy éppen az Avasi kilátó mind a város történetének egy-egy szakaszát képezik, ilyetén pedig része annak az identitásnak, amit miskolciságnak nevezünk. „Ezekkel együtt kerek ez a város, ezekkel együtt mondhatjuk el: ez Miskolc”, idézte szavait a Minap.

A közösségi médiában igencsak foglalkoztatja a miskolciakat az új Villanyrendőr, de néhány negatív megszólalás ellenére nyugodtan kijelenthető: a városlakók örülnek a visszaállításának, még akkor is, ha új megjelenést kapott.

Mindeközben az egyik Facebook-csoportban előkerült a Villanyrendőr gyufamakettje is, amely Kiss Béla keze munkáját dicséri. Az 567 gyufaszálból épült makett súlya mindössze 504 gramm, méretaránya 1:10, a gyufán kívül ragasztóból és műanyag lapból áll, és tavaly nyáron készült el. A mű Kiss Béla ügyességét dicséri.

Fotó: Takács József

Nem ez az első alkalom, hogy Miskolc ikonikus épületei gyufamakettből lettek megalkotva. Korábban beszámoltunk már mi is a Zsófia-kilátóról, míg az Avasi-kilátót LEGO-ból alkották meg.

A valódi Villanyrendőr helyreállítása így történt:

A Villanyrendőr visszaállítás, első lépés, 20240603

A miskolci belváros, a megyeszékhely közlekedési és mentális centrumának számító Villanyrendőr (kereszteződés, randihely, találkozóhely, stb.) névadója egy fél évszázaddal ezelőtti rendőrségi forgalomirányító torony volt. Az építmény újrafelállításával az unikális várostörténeti hagyomány előtt tisztelegnek az ezt kezdeményező civil közösségek és az önkormányzat – köszönhetően az adományozóként közreműködő vállalkozónak. bővebben: https://minap.hu/cikk/ujra-all-villanyrendor-villanyrendornel

(Fotók: Takács József/Facebook, Minap)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek