Lehet, hogy nem a leghosszabb, de a legdrágább a sátoraljaújhelyi függőhíd

Már csak a díszvilágítás hiányzik. Forrás: Borsod24.

Megosztás

Utánajártunk, mennyiből épültek hasonló függőhidak, mint a sátoraljaújhelyi, illetve hol mennyit kérnek el belépőnek.

Mi is megírtuk, hogy június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján avatják fel hivatalosan a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen. Az ünnepség zártkörű lesz, csak meghívottak vehetnek részt rajta. Másnap a sárospataki és sátoraljaújhelyi lakosok lakcímkártyával ingyenesen kipróbálhatják, milyen érzés a levegőből élvezni a panorámát. A későbbiekben azonban nekik is belépőt kell váltani, igaz ők nem 5000 Ft-ért, hanem csak 4000-ért tehetik ezt meg.

A Nemzeti Összetartozás Hídja egy 700 méter hosszú kötélhíd – mely a Szárhegy és a Várhegy között biztosít gyalogos összeköttetést -, amely mintegy 4 milliárd 98 millió forintos támogatásból épült gyalogosok számára. Eredetileg 2,8 milliárd forintot szántak a beruházásra a Városi Kurír információi szerint, de ennyiért nem találtak kivitelezőt. Az építkezés költségeit nemcsak az adófizetők állták, hanem a természet is megfizette az árát, mivel a hegyoldalon fákat vágtak ki.

A Kalandpark további hárommilliárd forintba került, ebből épült az új libegő is, amely miatt több mint egy kilométer hosszan vágták ki az erdőt. Nemcsak ez, de a híd esztétikája is sokakban ellenérzést szült.

Emellett folyik a vita arról, melyik híd is a leghosszabb a világon. Csehországban időközben elkészült a Sky 721 nevű híd, ahogy a neve is utal rá, 721 méter hosszú. Ám ezt a világrekordot vitatja a sátoraljaújhelyi polgármester egy korábbi nyilatkozata szerint a csehországi függőhíd felfüggesztett része néhány méterrel rövidebb, mint a magyar hídé, azaz csak 696 métert tesz ki.

Az viszont biztos, hogy jóval drágábban épült a mi hídunk, ami mintegy kétharmaddal drágábban jött ki, a csehek hídja 3 milliárdos költségből valósult meg. A 2021-ben átadott portugáliai Arouca 516 nevű hasonló híd 900 millió forintba, a svájci Charles Kuonen híd 300 millió forintba került, igaz, utóbbi “csak” 494 méter hosszú. 2023-ban adták át a németországi Willingenben a Skywalk hidat, ami 665 méter hosszú, 1,7 milliárd Ft-ba került. Azaz a 35 méterrel rövidebb építmény majdnem harmadáron épült meg, mint a magyar vetélytársa.

Az tisztán látszik, hogy méteráron messze a magyar tűnik a legdrágábbnak ezek közül.

Ha a belépőket nézzük, elég változatos képet kapunk. Kanadában ugyan több mint háromszor annyit kell fizetni, de ott az egész nemzeti parkra szól a belépő. Olaszországban két függőhídra is magasabb a jegy ára, a cseheknél is majdnem 7000 Ft-ot kell kipengetni annak, aki át akar jutni.

De vannak a magyarnál olcsóbb jegyárak is, a svájci és az egyik német híd egyenesen ingyenes.

Ön szerint megér 5000 forintot egy átkelés a hídon? Szavazzon itt!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek