Egy tévés stáb meglátogatta a sátoraljaújhelyi függőhidat és beindult a kommentháború

A Hazajáró két főszereplője, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídján pózol. Forrás: a Hazajáró Facebook oldala.

Megosztás

Csak egy ártatlan poszt. A Hazajáró, a hazai turisták közkedvelt honismereti műsora, ezúttal Sátoraljaújhelyre látogatott el, ahol többek között Szamosvölgyi Péter, a borsodi város polgármestere is köszöntötte őket a június 4-én átadandó gyalog függőhídnál, mely a Nemzeti összetartozás hídja nevet fogja viselni.

Bármennyire is szerette volna megismertetni az országgal a város vezetése a Szár-hegy és a Várhegy között épített látványosságot, biztos nem erre gondoltak. Sátoraljaújhely híres-hírhedt függőhídja már csak az átadásra vár. Korábban több cikkben is beszámoltunk már arról, hogyan alakult pontról pontra a híd építése, de a körülötte zajló vitákról is, melyek nem mentesültek a politikai felhangoktól sem. A műsor alkotói ugyan nem kommentálták a Facebookra posztolt fotóikat, alatta viszont így is elindult a szokásos, politikai alapú gyűlöletcunami. Mindez a Nemzeti összetartozás hídjának fényképei alatt.

Leginkább Szent Istvánra, vagy éppen Szent Lászlóra emlékeztető bronz szobrocska a Nemzeti összetartozás hídja egyik hídfőjénél (forrás: Hazajáró Facebook-oldala)

„Komoly tervezés és munkálatok eredménye ez a csoda. El fogok majd látogatni és megcsodálom én is.” „Èn is megnèznèm, ha nem lenne olyan messze.” „…ezt is megnézhetjük nyáron!” –írják sokan.

Egyesek szerint a fotókon fantasztikusan néz ki, míg mások szerint egy agyrém. Aztán nagyon hamar a szokásos fotelhuszár csatákba torkollanak a vélemények, mert idehaza ezt sem lehet a politika belekeverése nélkül elintézni. Valaki azt üzeni „minden balliberálisnak”, most is bebizonyítják, hogy ők keltik a gyűlöletet, ők kötekednek állandóan. Végül az illető békejobbot nyújtva még azt is hozzáteszi: „Aljas emberek vagytok!” Persze erre rögtön érkeznek a hasonlóan zsigeri válaszok is: „Na végre megérkezett az igazi nagy barom megmondó birka…Az igazi aljas embereket magatok között keressed!”

Házak és udvarokra látni az üvegen át, egyáltalán nem homályosan (forrás: Hazajáró Facebook-csoportja)

Persze azokat is meg lehet érteni, akik másra költötték volna el a Nemzeti összetartozás hídja felépítésére szánt összeget. „Engem az szomorít el, hogy erre van, volt pénz, de a kórházak, a vasút siralmas állapotban van.” „4,2 milliárdból hétszáz méter függőhíd… Ha kapunk világszerte erre megrendeléseket, még meg is térülhet akár. Tekintsük prototípusnak.” „Hányan lettek belőle milliárdosak? Országunknak ez volt a legfontosabb, ebből lehetett jót kaszálni!” Mások a híd alatt élők helyzetébe képzelték bele magukat: „Ezt mond azoknak az embereknek, akinek a tákolmány alatt van a házuk és minden jöttment őket bámulja majd fentről!”

Van, aki ebben is optimista és úgy gondolja, az ott áthaladók nagy része „inkább előre, és felfele fog nézni, nehogy elszédüljön lefelé tekintve.” Vagy elbagatellizálja a problémát annyival, nem túl sok ház van alatta. Mások a már általunk is említett külföldi példákra utalva, azt gondolja, Ausztriában járva egy hasonló látványosságot agyba-főbe dicsérnének. Mit tehetnénk ehhez hozzá? Tény, hogy BAZ megye nem Ausztriában, vagy Szlovéniában található és az itteni vitáinkat helyben kellene tisztáznunk. Akár a nemzeti egyetértés szellemében, de semmiképpen sem a közösségi médiában.

Fotók és forrás: Hazajáró Facebook-csoportja.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek