Aszfaltozási ígéretekkel kampányolt Lázár János Miskolcon

Tóth-Szántai József és Lázár János

Megosztás

Tóth-Szántai József miskolci polgármesteri kampányát egyre több országos politikus támogatja meg.

Nemrég Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával beszélgetett az MCC könyvbemutatóján Tóth-Szántai József, a Fidesz által Miskolcon támogatott polgármesterjelölt.

Ezúttal Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium első embere látogatott el a borsodi megyeszékhelyre.

Lázár annyival bátrabb volt, hogy nem egy zártkörű rendezvényen vett részt, hanem az utcán beszélt a Fidesz szimpatizánsainak. Mint a beruházásokért elsősorban felelős politikus, megígérte, hogy Miskolc útjait újra fogják aszfaltozni, akárcsak a járdákat is, ez kell legyen a városvezetés programjának első pontja. Az ígéret szerint nemcsak a belvárosban, hanem a külső részeken is szükség van erre. Lázár elmondta, hogy ehhez a programhoz a kormánynak is hozzá kell járulnia, mert a városi úthálózat egy része az államé. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy „ha Miskolcon megnyerjük a választást, akkor meg kell hálálni a választók bizalmát”.

Tóth-Szántainak azt mondta: Van egy csekked nálam, amit beválthatsz.

Ez megint csak azt a gyakorlatot támasztja alá, hogy a kormánypárt azzal igyekszik zsarolni a miskolciakat, hogy csak akkor támogatja a felújítási és beruházási projekteket, ha neki megfelelően szavaznak a városlakók, azaz a kötelező feladatát afféle esetleges ajándéknak mutatja be. Ezt a gyakorlatban zsarolásnak szokták nevezni.

Ugyanakkor azt is tudni lehet, hogy a választások után brutális megszorításokra számíthatnak a magyarok, annyira rossz állapotban van a költségvetés. Ugyan az inflációkövető fizetésemelések miatt az szja-bevételek és a járulékok nőttek a költségvetés bevételi oldalán, az áfabevételek jelentősen csökkentek, ami arra utal, hogy a magyarok kevesebbet fogyasztanak. Április végére a 2024-re tervezett költségvetési hiány már 103%-os volt, azaz meghaladta a teljes évre tervezettet, amit már módosítottak is 4000 miliárdra. De ennek is a 64%-át már elérte a hiány, noha időarányosan valahol ennek a felénél kellene tartson. Eközben még mindig nem férünk hozzá az európai uniós forrásokhoz.

Többek – például a GKI (Gazdaságkutató Intézet) – szerint a választások után megszorítások jöhetnek a gazdaságpolitikában. A GKI 2 százalékos csökkenésre számít a beruházásokban, noha már mostanra számos nagy projektet elhalasztott a kormány.

Lázár persze a kampány során bátran megígéri a jobb közlekedést, a biztonságos utcákat, a valódi zöldítést, és a munkahelyteremtő beruházásokat.

Fotó: Tóth-Szántai József Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek