Csütörtök után pénteken még intenzívebb és még kiterjedtebb zivatarokra számítsunk

Megosztás

A kipattant zivatarok helyi jellegűek és a kiterjedésük sem túl nagy, ám annyira lassan mozognak, szinte egy helyben állnak, hogy ahol viszont leszakad az ég, ott rendkívül nagy mennyiségű csapadékra kell számítani rövid idő leforgása alatt BAZ megyében. Pénteken a helyzet csak fokozódik, még tovább nő a csapadékhajlam.

Csak lassan helyeződnek odébb a csapadékgócok, útjukat felhőszakadások kísérik.

Ahogyan azt az elmúlt napokban megszokhattuk, ahogy közeledett a kora délután, egymás után jelentek meg az egyre magasabbra és magasabbra törő gomolyfelhők és alakultak ki többfelé záporok, zivatarok.

Elsősorban az ország déli-délnyugati határán, valamint a Budapest-Szolnok vonaltól északkeletre alakultak ki intenzívebb gócok, de később a Duna-Tisza közén is beindult a keletkezés. Az elmúlt 24 órában a délkeleti országrészben, a Viharsarokban hullott a legtöbb eső.

A csapadékgócok lassan, csigaüzemmódba kapcsolva araszolnak, így legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás. Ebes mellett például a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően a szántóföldön kisebb belvíz is kialakult, erről az Időkép számolt be:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek