Megszületett a döntés a miskolci ivóvízellátással kapcsolatban

Megosztás

Elfogadták a rendkívüli közgyűlésen a javaslatot: december 1-jétől a magyar állam gondoskodik az ivóvízellátásról a borsodi megyeszékhelyen.

A kormányzat kezdeményezésére a tavalyi évben kellett dönteniük az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e a víziközmű közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak, és részt vesznek-e az ezt szolgáló integrációs folyamatban – áll a miskolci városháza közleményében.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a szolgáltatás biztonságát szem előtt tartva csatlakozott ehhez a folyamathoz és megkezdődtek a tárgyalások az állam képviselőivel, amelyek csaknem egy éven át tartottak.

Ezek eredményeképp Miskolc MJV Közgyűlése mai rendkívüli ülésén határozott arról, hogy decemberben aláírásra kerül az az integrációs szerződés, amellyel az önkormányzat átadja az ellátási felelősséget és szolgáltatáshoz kapcsolódó vagyoni elemeket a magyar államnak, mivel csak így biztosíthatók a szolgáltatás színvonalát és biztonságát a jövőben is garantáló fejlesztések, csak így kerülhető el az, hogy források hiányában a szolgáltatás színvonala romoljon, a víziközmű rendszer pedig a szükséges fejlesztések nélkül maradjon.

Ezzel együtt Miskolc MJV Önkormányzata átadja az államnak a MIVÍZ Kft. 90 százalékos tulajdonrészét is, de 10 százalékkal továbbra is tulajdonos marad a vízműben.

Az integrációval az állam ígéretei szerint garantálja a miskolci vízszolgáltatás fenntartható működését, fejlesztését, a MIVÍZ munkavállalóinak foglalkoztatását és a miskolciak biztonságos, bükki forrásból származó ívóvízzel való ellátását.

A közel egyéves tárgyalássorozat alatt Miskolc MJV Önkormányzatának olyan kedvezőbb feltételek mentén sikerült megállapodnia, amelyek más helyhatóságok esetében nem lettek biztosítva.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek