Csökkenő bűnözés Miskolcon

Bakk Richárd - Fotó: Minap.hu

Megosztás

Ma tartotta utolsó közgyűlését a választások előtt a miskolci önkormányzat, és néhány fontos döntést még meghozott a testület, ez volt valószínűleg Veres Pál utolsó olyan közgyűlése, ahol polgármesterként vett részt. Itt számoltak be az elmúlt évi munkájukról a rendőrség és a tűzoltók vezetői.

Az elmúlt időszakban elhunyt miskolci prominensekről történő megemlékezés után a városi rendőrkapitány 2023-as beszámolóját fogadta el a képviselő-testület a napirend elején.

Bakk Richárd alezredes arról számolt be, hogy a tavalyi év nyomozási felderítési eredményessége 72%-os volt, ami az elmúlt 15 év harmadik legjobb teljesítménye, a kiemelt bűncselekményeknél is 67%-os a felderítési arány. Összességében 6,8%-kal csökkentek a bűncselekmények a városban.

Autólopás egyáltalán nem volt, kocsifeltörésből is csak 15, soha ilyen keveset még nem regisztráltak, ahogy lakásbetörésből sem. A rablások száma is 32-ről 25-re csökkent, és minden elkövetőt elkaptak. 29 esetben kapcsoltak le kábítószer dealereket – ez az összes országos kábítószeres fogás 18%-át teszi ki.

Az, hogy összességében a lopások száma csökkent, meglepte a rendőröket is, mert erre leginkább a szociális helyzet van hatással. Ez például abból látszik, hogy a bolti lopások száma viszont emelkedett.

Ami viszont ennél is sokkal jobban nő, az az online elkövetett bűncselekmények száma.

A miskolci rendőrök közel ugyanannyi időt töltöttek közterületi szolgálatban, mint a megelőző évben, ez 128 ezer órát tesz ki, és munkájukat segítették az önkormányzati rendészek, a polgárőrök, valamint a városban felszerelt kamerarendszer, ez utóbbi mind a bűnmegelőzésben, mint a felderítésben sokat javít.

A rendőri vezető a beszámolója végén elégedetlenségét fejezte ki a közlekedési morállal szemben.

Veres Pál megköszönte mind a városi és a megyei rendőrök munkáját, gratulált az eredményeikhez.

Közölte, hogy tervben van egy új rendőrörs létesítése az Újgyőri főtéren, az építésért felelős Lázár János megígérte, hogy segít meggyorsítani a folyamatot.

Ugyancsak elfogadták a tűzoltó-parancsnok tavalyi beszámolóját. Bajnok István a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője szerint 1006 jelzés érkezett a megyeszékhelyen a 2023-as évben, de csak 136-szor kellett beavatkozniuk, és összesen csak nyolcszor volt komoly a kár. 100 fölött volt viszont a műszaki mentések száma, ahol életet is kellett sokszor menteniük, valamint olyan esetekben is őket hívják, amikor egy jégen rekedt őzet kell menteni.

Forrás és fotó: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek