A megyében nőtt, Miskolcon csökkent a bűnözés

rendőrség

Megosztás

Amikor azt a kutatást mutattuk be, mennyire élhetők az egyes európai városok, az összefügg azzal is, milyenek a bűnelkövetési és -felderítési mutatók. A KSH statisztikái szerint 2022-ről 2023-ra nőtt megyénkben a bűnelkövetési számok, de nem minden bűncselekmény esetében. Miskolcról pedig elmondhatjuk, hogy javult is ebből a szempontból a helyzet, ezt a rendőr-kapitány is megerősítette.

A Pénzcentrum a 2023-as országos bűnügyi adatokat vizsgálta megyénként összehasonlítva. Azt tapasztalták, hogy 2023-ra jelentősen nőtt a bűnelkövetések aránya országszerte, 2018 óta nem volt ilyen magas a regisztrált elkövetések száma. A súlyosabb, életellenes bűncselekmények száma ugyan kevesebb volt, de jelentősen nőtt a csalások és a lopásoké.

Borsod-Abaúj-Zemplénben 17%-kal több bűncselekményt követtek el, mint 2022-ben.

Ha az egyes bűncselekmény-típusok szerint nézzük az egyes megyéket, kiderül, hogy

BAZ-ban 6%-kal csökkent a testi sértéses bűncselekmények száma egy év alatt, míg országosan 4%-kal.

Jelentősen csökkent azon bűncselekmények száma is megyénkben, ahol az autóvezetőt kellett felelősségre vonni, mert alkohol vagy kábítószer befolyása alatt állt. BAZ-ban 18%-kal kevesebb ilyen ügy volt 2023-ban, mint a megelőző évben. Ehhez képest az oszágos átlag -7% volt.

A lopások száma viszont 10%-kal nőtt Borsodban, miközben országosan csak 5%-os volt a növekedés. Egy tavalyi év végi adat szerint a megye helyzete romlott, de az abszolút értékben nézett adatokat, nem lakosságarányosan, BAZ megye pedig a legnépesebb mind közül.

A városok élhetőségét vizsgáló nemzetközi kutatásban szerepelt egy olyan kérdés, hogy mennyire érzi magát biztonságban a városlakó, ha éjjel gyalog kell végigmennie az utcán. A miskolciaknak csupán 48%-a nem fél ilyenkor, és ennek apropóján a minap.hu meginterjúvolta Bakk Richárdot, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetőjét. A rendőralezredes szerint

Miskolc egy stabil közbiztonsággal rendelkező nagyváros, ahol 2023-ban 3185 bűncselekmény történt, ami 7%-kal kevesebb az előző évi adatokhoz mérve. Még látványosabb a közterületen elkövetett bűncselekmények számának alakulása 988-ról 792-re, ami 23%-os csökkenés.

Ugyancsak csökkent a garázdaságnak, mint tipikus bűncselekménynek a száma, 241-ről 232-re, de a 2022-es 191 lopást is csak 163 követte 2023-ban, ami ugyancsak 15%-os javulást jelent.

A csökkenés mögött a rendőri munka szervezettsége, illetve a rendőri jelenlét is áll. Miskolcon egyre gyakrabban látni a hétvégi frekventált időszakokban olyan járőrpárokat, ahol az önkormányzat rendészeti munkatársa és egy rendőr közösen teljesít szolgálatot, ezzel is növelve a polgárok biztonságérzetét, valamint el is rettentik ezzel a lehetséges elkövetőket. Kiemelten figyelnek a nagy rendezvényeken, ahol emiatt nem is volt komolyabb rendbontás, és a tömegközlekedési járatokon is felbukkannak már gyalogos járőrök.

Fontos az is, milyenek a felderítési mutatók. Erről Bakk úgy nyilatkozott, hogy

A kiemelt bűncselekményeken belül például a lakásbetörések és lopások tekintetében az elmúlt évben produkálták a legjobb felderítési eredményeket rendőreink. Az időszakos bűncselekmények közül pedig a rablás ilyen. Múlt évről egyetlen olyan ügyünk maradt meg, ahol még keressük a rablót.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek