A miskolci szegény negyedből jött, ma az ország legfinomabb pizzáit készíti

Megosztás

A Szent István körúton található, nemcsak a fővárosban, de az egész országban méltán ismert és elismert Forni di Napoli pizzaséfjekeként Damu László története példa lehet mindannyiunk számára. Az avasi lakótelepről indult, aztán a Riminiben megrendezett pizza-világbajnokságon a világ legjobbjai között találta magát, miközben istenien finom nápolyi pizzákat készít csapatával.

Nem ér újdonságként senkit, ha kijelentjük, az, hogy ki hova született Magyarországon, nagyban meghatározza a lehetőségeit pozitív és negatív értelemben egyaránt. A születési lottó negatív oldalán volt Damu László, aki az avasi lakótelepen nőtt fel egy nehéz sorsú családban.

Ő azonban nem adta fel, elsősorban édesapjának köszönhetően tanulta meg, hogy ki kell tartani a célok mellett. És mi lett ennek az eredménye? Néhány évtizeddel később a Forni di Napoli fő pizzaséfjeként beválasztották a világ legjobb száz pizzakészítő mestere közé.

Damu László készíti a világ legjobb pizzáját🍕 A szegény családból származó szakács vallja: kitartással minden álom elérhető🤗 | Ripost

Damu László készíti a világ legjobb pizzáját🍕 A szegény családból származó szakács vallja: kitartással minden álom elérhető🤗.

A hazai elismerések mellett tehát nemzetközi szinten is jegyzett. 2022-ben például Kovács Lázár séffel duó kategóriában a hetedik helyen végeztek a világ 36 nemzete és 700 indulója között a pármai pizza-világbajnokságon, majd ahogy már említettük, Riminiben is csúcsteljesítményt nyújtott.

„A szüleim tanítottak meg rá, hogy mindig alázattal végezzem a munkámat, és küzdjek az álmaimért” – mondta a Ripostnak. Számára a pizza nem egyszerűen csak egy étel, sokkal inkább egy életstílus, emellett pedig a nápolyi pizzakultúra terjesztését is hivatásának érzi.

Kép: Forni di Napoli

Kapcsolódó cikkek