Búcsú az ikonikus sárga kanapétól – Bezárt a miskolci Central Perk

Megosztás

A Jóbarátok című amerikai sorozat rajongóin kívül mások is örömmel időztek a Central Perk kávézóban, ami népszerű közösségi térként működött másfél éven át. Ennek a sikerszériának szakadt vége 2024. január 6-án. Lapunk Daragó–Joó Katával, a borsodi Central Perk ötletgazdájával és üzletvezetőjével készített interjút a bezárást követően.

A Central Perk kávézó honnan kapta a nevét? Mikor nyitott?

A Jóbarátokban így hívták a kávézót, a film központi helyszínét. Persze nem volt egyszerű ezen a néven elindítani, 7 hónapba telt, míg a Warner Bros megkeresésével engedélyt kaptunk a névhasználatra. Így végül 2022. június 3-án nyitottuk meg a helyet a férjemmel.

Maga a kávézó saját tulajdonotokban állt vagy bérelt helyiség?

Bérelt helyiség, sokáig keresgéltünk, ezt tudtuk úgy átalakítani, hogy a Jóbarátokban látható kávézót leginkább leképezze. Megcsináltattuk a narancssárga süppedős kanapét, a pultot, a fekete-fehér kockás dobogót. A magas asztalokat és a széket is éppen úgy rendeztük el a térben.

Mi az, ami örökzölddé teszi a sorozatot?

A hat ember barátsága, akik kitartanak egymás mellett jóban, rosszban, mindenféle élethelyzetben; ezért mindenki – minden korosztály – tud hozzájuk kapcsolódni.

Neked ki volt a kedvenc karaktered?

Sokan mondták, hogy olyan vagyok, mint Mónika, főként a tisztaságmániám miatt. De Phoebe szeleburdisága is jellemző rám.

Amikor én és a férjem a kislányunkért harcoltunk, akkor kerültem igazán közel Chandler és Monica karakteréhez. Egy nehéz időszakban sokat adott ez a humoros és szerethető sorozat, ahol a legjobb poénokat Chandler mondta. Az ő halála nagyon megrázott, meg is emlékeztünk róla.

Sokan jöttek, nem is gondoltuk volna, hogy ennyien fejezik ki a tiszteletüket. Gyertyát gyújtottak a fényképe előtt itt a kávézóban.

Hogyan tápláltátok a Jóbarátok-kultuszt?

Az ikonikus sárga kanapéval szemben egy tévén folyamatosan ment a sorozat. Különféle könyveket és filmeket szereztünk be, melyek a sorozat szereplőihez kapcsolódtak, még azokat a regényeket is, amiről az epizódokban szó esett. Joey például a Kisasszonyokról beszélgetett Phoebe-vel. Mi is egy közösségi térként éltük meg ezt a helyet. Nagy sikernek örvendett, amikor közönségtalálkozókat szerveztünk a Jóbarátok magyar hangjaival. Amiben eltértünk az eredeti térelrendezésről, hogy mi kialakítottunk egy gyereksarkot is, sok gyerekes szülőt vonzottunk be. A Mikulás-napi ünnepséget ötször kellett megrendezzük, annyian regisztráltak. A bezárást megelőző koncertből is duplázni kellett. Tartottunk kvízesteket, nagyon mentek, bár összességében azt tapasztatuk, főként tavaly, hogy a gyerekre még inkább költenek.

Szerinted miért szerették annyian a Central Perk kávézót?

Otthonos volt. Nem egy jellegtelen székre ültél le, hanem egy kényelmes kanapéra. Mintha egy tágas nappaliba érkeztél volna.

Egy ilyen sikeres vállalkozás mi miatt zár be?

Reggel 8-tól este 8-ig voltunk nyitva, ez nagyon megterhelő, ha az ember nem talál megbízható személyzetet. Kezdetben ez ment, később a beugrókkal már nem volt szerencsénk, ezt megsínylette az egészségem. Nem minden ötletem sikerült megvalósítani, és szándékom ellenére le kellett mondanom például a kávékülönlegességek árusításáról. Miskolcon keveseknek van igénye a minőségi kínálattal bíró kulturális találkozóhelyre.

Mennyire volt érzelmileg megterhelő a búcsú

Az utolsó két napot végigsírtam, mert annyian tartották fontosnak, hogy kifejezzék, hogy mennyire fognak hiányolni minket. Nagyon jó volt örömet okozni, számomra ezzel egy álom vált valóra, ahogy ezt megcsináltuk a nehézségek ellenére is. De sok öröm és munka volt benne.

Összességében úgy vonjuk meg a férjemmel az egyenleget, hogy nagyon sok barátra találtunk, olyanokra, akikre most már mindig számíthatunk, akárcsak a sorozatbeli karakterek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek