Miskolcon sem volt egyeztetés, hogy a Magyar Posta bezár kilenc fiókot

Megosztás

A több ezer érintett miskolci embernek komoly problémát okozhatnak majd innentől a postai teendők. A megmaradt hivatalokban pedig sokkal nagyobb lesz a tumultus. Erről azonban még a dolgozókkal sem egyeztettek.

Kétszáztíz településen összesen háromszázhatvanhat postahivatal működését szünetelteti ideiglenesen a Magyar Posta Zrt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett hivatalok november 12-én már nem nyitnak ki, az intézkedés oka pedig, hogy a Postára is vonatkozik a huszonöt százalékos kormányzati energia-megtakarítás, ez pedig csak spórolási intézkedésekkel biztosítható.

Az intézkedés Miskolcon kilenc hivatal átmeneti bezárását jelenti. November 12-étől zárva van az ómassai, a szirmai, az egyetemvárosi, a miskolctapolcai, a martinkertvárosi, a hejőcsabai, az újgyőri postahivatal mellett Tiszai pályaudvaron található 2-es és a sétálóutcán, a Pátriában működő 4-es posta is. A Magyar Posta ajánlásokat is megfogalmazott a miskolciaknak arra vonatkozóan, hogy kinek melyik hivatalt kellene majd használni a téli időszakban.

Eszerint például a Szirmán élők a Pesti úti hipermarketben, az ómassaiak az Árpád úti szolgáltatóházban, a hejőcsabaiak az Avas I-es ütemében, a Testvérvárosok útján, az Újdiósgyőr környékén élők a Kiliánban, a 10-es postán, a tapolcaiak és az egyetemváros lakói az Avas II-es ütemében a Szentgyörgy utcán, a martinkertvárosiak, valamint a 2-es és a 4-es posta használói pedig a Szinvaparkban vehetnének igénybe postai szolgáltatásokat.

Nem jobb a helyzet máshol sem: Budapesten húsz feletti a bezáró posták száma, Szegeden tizenkettő, Debrecenben és Pécsen városunkhoz hasonlóan kilenc, Nyíregyházán hét, Győrben öt posta zár be az energiatakarékosságra hivatkozva.

Tiltakozás, aláírásgyűjtés

Salgótarjánban öt posta működését függesztik fel, a nógrádi megyeszékhelyen aláírásgyűjtés indult az intézkedés ellen. Sajtóhírek szerint Zalaegerszeg és Szombathely polgármestere pedig levelet írt a Magyar Posta megbízott vezérigazgatójának: mindketten azt nehezményezték, hogy az állami cég nem konzultált a városvezetőkkel a döntések meghozatala előtt.

Miskolcon is tiltakoztak a döntés ellen, szerdán Cseléné Figula Edina és Szarka Dénes (Velünk a Város) önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót, melyen azt mondták: el lehetne kerülni a postabezárásokat, ha például a Szerencsejáték Zrt. a Mészáros-csoport valamely cégének támogatása helyett a bezárásra ítélt posták megmentéséhez járulna hozzá (részletes tudósításunkat a 3. oldalon olvashatja).

A Postás Szakszervezet elnöke, Tóth Zsuzsanna hétfőn azt mondta az RTL Híradónak: őket is meglepetésként érte a bezárások híre, amiről ráadásul a dolgozókkal egy időben kaptak csak tájékoztatást. A szakszervezeti vezető most úgy számol: az ideiglenes bezárásokat leghamarabb tavasszal oldhatják fel.

Posta: minden oké

A bezárásokkal kapcsolatban a Miskolci Napló érdeklődésére a Magyar Posta sajtóosztálya azt közölte: a cég jelenleg és a jövőben is jelentősen túlteljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségeit, hiszen az előírt 1600 posta helyett több mint 2200 posta fog üzemelni országszerte a szüneteltetést követően is. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek