Végleg távozhat a Mezőkövesd és a Kisvárda az NB I.- ből

Megosztás

A bajnokság előrehaladtával egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül a Mezőkövesd és a Kisvárda együttese. Sok szurkoló eleve méltatlannak tartotta, hogy az első osztályban játszik az a két csapat, amelyek a a 2010-es évek fideszes konjunktúrájának köszönhetik az NB I.-et. Helyettük nagy múltú együttesek térhetnek vissza az élvonalba.

A bajnokság végéhez közeledve egyre biztosabbnak látszik, hogy idén a Mezőkövesd és a Kisvárda búcsúzik az élvonaltól. A két együttes jelenleg 20 ponttal áll a tabella végén, a bentmaradás jelentő helyet pedig 9 pontos előnnyel a Zalaegerszeg foglalja el. Az elmúlt hetek formája alapján nem látszik, hogy lenne visszaút a sereghajtóknak és le tudnának dolgozni egy ekkora hátrányt.

Sok szurkoló örömmel szemléli a folyamatot, hiszen a jelentős élvonalbeli múlttal nem rendelkező együttesek helyett, nagy múltú klasszikus csapatok térhetnek vissza az első osztályba. Jelenleg négy együttes is szoros harcban áll a feljutásért.

“Ritkán van olyan, hogy kilenc fordulóval a bajnokság vége előtt még négy csapatnak van reális esélye az első két, feljutást érő hely valamelyikének a megszerzésére. Ráadásul nagy múltú csapatokról van szó, Nyíregyháza, Győr és Szeged is bőven százezer fölötti város, a Vasas pedig az egyik legnagyobb múltú fővárosi csapat. Létesítménygondok sincsenek, a 15 ezres győri stadiont 2008-ban, a 8200-as szegedit és az ötezres Fáy utcait 2019-ben adták át. Az első helyezett Nyíregyháza ugyan Balmazújvárosban játssza a meccseit, de nyárra elkészül az új stadionja sőt – magyar szokás szerint az állam építi 19,2 milliárdból, nem a csapat tulajdonosa –, talán már az esetleges feljutást is ott ünnepelhetik” – írja a 444.hu

A jelenlegi állás szerint a bajnokságot vezető Nyíregyházának van a legnagyobb esélye arra, hogy újra az NB I.-ben szerepeljen a következő szezonban.

Az MLSZ a 2015-16-os bajnokságra öt csapatnak, így a Nyíregyházának nem adta meg a klublicencet. Így lett 12 csapatos az NB I. Azóta az ötök közül egyedül a Kecskemét verekedte magát vissza az első osztályba.

Most pedig senki sem számított arra, hogy éppen az albérletbe kényszerült, tavaly osztályozóval éppen csak bennmaradt Nyíregyháza lesz az a csapat, amelyiknek a legnagyobb az esélye a feljutásra. Még úgy is, hogy ilyen pocsék sorozata (három meccs, egy pont) még nem volt ebben a bajnokságban.

A második helyen álló Győr szintén jó eséllyel juthat az NB I.-be. A csapat az elmúlt években leginkább a középmezőnybe tartozott.  dunaszerdahelyi futballklubot is birtokló felvidéki Világi Oszkár 2022 elején lett a csapat tulajdonosa. Egy átmeneti év az NB II.-ben szokatlan, és a támogatások elvesztése miatt nem is túl kifizetődő módon külföldiekkel pakolta tele a keretét. Amúgy a győriek kerete az NB I. öt csapatánál is értékesebb, így minden esélyük megvan a feljutásra.

Az adottságok ellenére a győri együttes több problémával is küszködik jelenleg. Az elmúlt 5 mérkőzésből három meccset is elveszítettek, távozott a csapat edzője és az ultrák is botrányba keveredtek. A múlt heti Honvéd elleni hazai meccsen a viperával felfegyverzett biztonsági szolgálat lerohanta az ultrákat, akik azóta nem hajlandók visszamenni a stadionba.

A Vasas együttese 2018-ban távozott az élvonalból, egy évvel azt követően, hogy bronzérmes lett a csapat. “Az NB II.-es években valami egészen szokatlan dologgal próbálkoztak: stabil NB I.-es, légiós vagy válogatott játékosok sorát igazolták le, köztük volt több NB I.-es gólkirály is. Így került a Fáy utcába Berecz Zsombor, Pátkai Máté, Otigba Kenny, Radó András, Feczesin Róbert, Litauszki Róbert, Vida Máté, Novothny Soma, Holender Filip. A sok nagy név ellenére csak egyszer, 2021-22-ben ünnepelhetett feljutást a csapat, majd a következő évben tökutolsóként kizuhant az első osztályból” – összegzi az elmúlt éveket a 444.hu

A Szeged tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye, élén a Fradi-drukker püspökkel, az egykori kapus Kiss-Rigó Lászlóval. Kormányzati kapcsolatainak köszönhetően lett stadionja a 2002 óta balos vezetésű Szegednek, még ha nem is stadionnak, hanem Szent Gellért Fórumnak is nevezik. A széksorok egy része, a Fradi iránti szimpátiából zöldre van festve, miközben a Szeged tradicionális színei a kék és a fekete.

Szegednek utoljára az ezredfordulón volt élvonalbeli csapata, aztán a pénzhiány miatt feloszlott az együttes. Most a a 2011-ben alapított Szeged-Csanád Grosics Akadémia áll közel a feljutáshoz. Fontos megjegyezni, hogy az együttes a szegedi futballmúlttal semmilyen közösséget nem vállal. Egyébként az elmúlt években kétszer is kiestek az NB II.-ből, de a 2019-20-as szezontól kezdődően bíztató formát mutatnak, két szezonban is a negyedik helyen végeztek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek