Jól ismert NER-közeli beruházók újítják fel Tokaj központját

Megosztás

A Kisfaludy 2030 Zrt. potom 10 milliárd forint támogatást ítélt meg Tokaj fejlesztésére, ennek az összegnek a számottevő részét pedig a „pezsgőkirálynak” is nevezett Kreinbacher József és a Balatoni Hajózási Zrt. vezetője, Szabadics Zoltán kapja. A 24.hu összefoglalta, pontosan mi is történik a hazai borvidék fellegvárában.

Tokajból kell prémium turisztikai brandet csinálni – hangzott el Rogán Antaltól, a térség országgyűlési képviselője, Koncz Zsófia pedig 2023-ban bejelentette, ékszerdobozzá varázsolják a várost az építészeti kincsek megújulásával.

A tervek szerint a Tokaj főterén található egykori Skála áruházat lebontják, a Városháza főhomlokzatát megcsinálják és a főutca útburkolatait is felújítják mintegy 800 méter hosszan. Emellett renoválják a Tokaji Írótábor helyszínét és megújításra kerül a ZÁKÓ Ház (Degenfeld palota) épülete.

Nem meglepő, hogy a munkálatokat Mészáros Lőrinc egyik rendszeres konzorciumi partnere, az állami közbeszerzések gyakori nyertese, Szabadics Zoltán és üzlettársai végezhetik. A tokaji Aranysas fogadó felújításával a leggazdagabb magyarok listáján 2021 óta jelen levő Kreinbacher József is jól járt, a 24.hu információi szerint 3,493 milliárd forintot ítéltek meg neki.

A tervek szerint az Aranysas Fogadóból élményközpontot alakítanak ki, melyben interaktív víz- és szikvízmúzeum lesz. Posta György, a város polgármestere a lapnak azt mondta, a beruházások 2026-ban valósulnak meg teljesen. A tokaji önkormányzat összesen 4,5 milliárd állami támogatáshoz jut.

A Borsod24 is megírta az év elején, hogy zajlik az élet Tokaj környékén, hiszen a miniszterelnök, Orbán Viktor családja is érintett, méghozzá jelentős mértékben.

Orbán felesége, Lévai Anikó és üzlettársai tokaj-hegyaljai szőlőkről, borászatról dédelgettek nagyívű álmokat a 90-es évek második felében. Lévai aprópénzért, négyzetméterenként 2 forintért vásárolt földet. Csakhogy az ügyből botrány lett – írja a Partizán.

Lévai Anikó ezután kiszállt, helyére pedig különböző, hozzájuk közeli kapcsolatban levő üzlettársak érkeztek. Mikor már úgy érezték, a saját nevükön is vihetik a bizniszt, feltűnt Tiborcz István és Orbán Ráhel.

Kép: Szajki Bálint/24.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek