Élesen elkülönül az állam és a szakma ízlése, miskolci kötődésű művészeket is díjaztak

Megosztás

Az állami díjakról döntő bizottság egykoron a szakterületek megbecsült, elismert képviselőiből állt: a Kossuth-díjak és Széchenyi-díjak sorsáról is ilyen formában határoztak az albizottságok. Ez azonban mára megváltozott, az elismerésekről napjainkban egy, a miniszterelnök által meghatározott bizottság dönt. Finoman fogalmazva, ez meg is látszik.

A MiNap például felidézi Nagy Feró 2021-es nyilatkozatát, amikor a Borsnak töredelmesen bevallotta, hogy azért kapta meg a Kossuth-díjat, hogy felidegesítse azokat a liberálisokat, akik ellene vannak. Őszinteség a köbön.

A Magyar Színházi Társaság nagyjából egy hete tett Facebookos nyilatkozatában részletesen kifejti, hogy miért kell élesen megkülönböztetni az eredetileg díjazottakat, és azok, akik valóban a szakmától vehetnék át a megtisztelő elismerést.

„(…) álljon itt azok listája, akiket a Színházi Társaság szigorúan szakmai elvek szerint, a tagszervezetektől beérkezett javaslatok alapján terjesztett fel az idei állami díjakra. Szervezetünk, amely különböző elnevezéssel és formában 1949 óta létezik, a legsokoldalúbb szakmai ernyőszervezetként a színházak és független társulatok mellett a szakmai szervezeteket is tömöríti a rendezőktől és tervezőkön át színészekig és dramaturgokig. Javaslatainkban tehát a színházi szakma minden területe képviselve van” – írják a Facebookon, majd ismertetik a neveket.

A névsorban több miskolci kötődésű művész is megtalálható, a megyeszékhelyen született Szegedi Dezső színművész, rendező például a szakma döntése alapján Kossuth-díjat kapott volna.

Rajta kívül a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja, Gáspár Tibor Kiváló művész, Fandl Ferenc és Keszég László pedig Jászai-díjas lenne.

A Minap megkérdezte Béres Attilát, a színház igazgatóját, aki szerint egyenesen elfogadhatatlan, hogy Fandl még nem Érdemes művész. Emellett Gáspár Tibort a mai magyar színjátszás egyik legnagyobbjának nevezte.

„Érezhetően nem úgy áll hozzám a közönség, hogy nézd már, itt van ez a fickó már 25 éve, és még egy Jászaija sincs. Azt hiszem, egyedül én gondolom ezt így magamról, de azért napról-napra kiheverem, hogy ez még várat magára” – véli Fandl Ferenc.

Kép: Gálos Mihály Samu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek