Miért kapcsolják le ma este egy órára az Avasi kilátó díszkivilágítását?

Megosztás

Az Avasi kilátó díszkivilágítása ma, azaz március 23-án este fél kilenc és fél tíz között szünetel, ijedtségre azonban nincs ok, hiszen A Föld órája kezdeményezésről van szó. Ennek során idén is arra buzdítanak, hogy aki teheti, mutasson példát és kapcsolja ki a nélkülözhető világítást egy óra erejéig.

A természet megóvására és a fenntartható életmódra hívják fel globálisan a figyelmet hosszú évek óta. Egyrészről egy szimbolikus cselekedetről van szó, amelyhez magánszemélyek és intézmények egyaránt csatlakozhatnak, másrészről viszont egy hatásos figyelemfelhívás lehet, hiszen a Föld megóvása mindannyiunk közös felelőssége.

„Mindenkinek kijár egy kis pihenés – ez alól te és a Föld sem vagytok kivételek. Nem számít, hol élsz, milyen idős vagy és mit dolgozol, az egészen egyszerű dolgokban is megtalálhatod a kikapcsolódás azon formáját, ami neked és a bolygónak is jót tesz. A 2024-as Föld órája alkalmából erre szeretnénk emlékeztetni. Március 23-án merülj el egy olyan tevékenységben, amiből úgy töltekezel, hogy közben nem terheled a környezeted, 20:30-kor pedig kapcsolj ki mindent egy órára!” – írják az esemény hivatalos honlapján.

Az ausztrál WWF kezdeményezésére indult el A Föld órája akció 2006-ban. Egy évvel később Sydney-ben már több, mint 10%-kal csökkent a fogyasztás az esemény ideje alatt. 2018-ban már majdnem 200 ország részvételével történt a figyelemfelhívás, a fővárosban például 260 épület díszkivilágítását kapcsolták le.

Miskolc a tavalyi évhez hasonlóan idén is csatlakozott a programhoz, ezért borítja majd sötétség az Avasi kilátót egy rövid ideig.

Kép: Juhász Ákos

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek