Ismételten megbukott Miskolcon is az iskolások kompetenciamérésének rendszere

Megosztás

Ez már a harmadik tanév, amikor digitálisan kell elvégezni minden általános (és közép)iskolában a különböző területek kompetenciamérését és ismét lehalt a rendszer, ahogy tavaly és tavalyelőtt is. Nemcsak Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye más városaiban voltak komoly akadozások, hanem országosan is.

Vajon mikor érkezik a hír, hogy “túlterheléses támadást” indítottak a rendszer ellen? Igen, az a több ezer diák, aki ma részt vett volna a kompetenciamérésen, csak éppen a már előtte is akadozó rendszer a harmadik negyedben elkezdte teljesen felmondani a szolgálatot, a negyedik 45 perces mérést pedig rengetegen már el sem tudták kezdeni, mert a szerver nem engedte be őket, vagy ha mégis, pillanatok alatt újra kidobta.

Hétfőn kezdődött az Országos kompetenciamérés, de most is lehalt rendszerről, értelmetlen mérésről beszéltek az érintett tanulók és pedagógusok. Tavalyelőtt vezette be az Oktatási Hivatal, hogy az Országos kompetenciamérést digitális formában bonyolítják le, de mint beszámoltunk róla, rengeteg technikai probléma volt akkor mind a próbamérésen, mint az éles teszten. Ez tavaly is hasonlóan zajlott, igaz, akkor a korábbi 6-8 nap helyett 2-3 nap alatt sikerült legalább nagyrészt orvosolni a hibát.

Azóta eltelt majdnem egy év, a napokban zajlanak az idei „digitális országos kompetenciamérések”, de úgy értesültünk biztos forrásokból, hogy a legtöbb iskolában most sem születtek értékelhető eredmények, ugyanis a rendszer továbbra sem működik megbízhatóan.

Ezt legalább négy iskolaigazgató megerősítette a Hvg.hu-nak (négy kérdésből).

Egyikük felháborodva kérte ki magának, hogy most sem sikerült a hivatalnak működőképes rendszert létrehozni:

A jogszabályban is benne van, hogy mikor, kinek kell megírni a tesztet, ehhez képest ma a gyerekek elkezdték kitölteni azokat, majd, mintha terheléses támadás érte volna Oktatási Hivatalt. Így semmi értelme az egésznek!

Az biztos, hogy így a teszt eredménye nem lesz megbízható, sőt teljességgel értékelhetetlen lesz. Az egyik iskolavezető hozzátette, tavaly is pont ez volt, de akkor 1-2 nap alatt helyrerázódott a rendszer. „Azoknak a diákoknak, akik nem tudták megírni, egy újabb napot jelöltek ki. Ez elképzelhető forgatókönyv idén is.”

Íme néhány képernyőfotó arról, hogy mit láttak a diákok a képernyőkön. Úgy tudjuk, hogy a ma író tanulók nagy része belefutott ilyen hibaüzenetbe. Ezt más iskolákból is megerősítették.

Nem a böngészővel volt gond, mivel az ország teljesen eltérő pontjairól is kaptunk jelzéseket, hogy ugyanez a helyzet, akár Chrome, akár Opera böngészőt használtak, nemcsak az Edge-nél akadtak bajok. Holnap vajon mire számítsanak a mérésben részt vevők?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek