A Borsodchem kínai tulajdonosa Kazincbarcikára hozna egy akkugyárat is?

Megosztás

Kifejezetten sok a véletlen egybeesés az elmúlt hetekben. A Wanhua cég ugyanis elismerte, belevetik magukat az akkumulátoriparba, fejleszteni szeretnének egy magyarországi telephelyen. Szijjártó Péter tárgyalt is a vállalat vezetőivel és összegzésében borsodi települést emlegetett. Alsózsolca mellett felkészül Kazincbarcika is?

A Fidesz vezetői évekkel ezelőtt megmondták, hogy akkumulátor-nagyhatalom leszünk. Ennek már számos településen, köztük Alsózsolcán is megteremtették a lehetőségét, ám a helyiek heves ellenállásába ütköznek, amikor ide akarják hozni az üzemet. Az alsózsolcai és sóskúti botrányok után most hirtelen Kazincbarcika került reflektorfénybe, a kínai cég itt alapított leányvállalata még nevet is változtatott, hogy nehogy benne legyen az “akkumulátor” szó. Hogy is van ez?

Akkumulátor, szárazelem gyártása

– ez is szerepel a 2023. augusztus 23-án Kazincbarcikán bejegyzett Wanhua Hungary Energy Materials Kft. tevékenységi körei között. A cégnek szerepel a tevékenységi listáján emellett a vagyonkezelés (holding), egyéb hitelnyújtás, egyéb pénzügyi közvetítés, vagy a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, és a

hulladék újrahasznosítása is

A Wanhua Energy Materials Kft.-t egyébként nem ezen a néven alapították, az első bejegyzésnél a cégbázisban elérhető adatok szerint még az volt a neve, hogy Wanhua Hungary Battery Kft., vagyis első cégnevében is szerepelt, hogy akkumulátor. Ezt egy hónappal később, 2023 szeptemberében módosították, így lett belőle Wanhua Energy Materials Kft.

Kazincbarcikán a Wanhua kínai óriásvállalat már régen jelen van. Az előbb említett Wanhua Hungary Energy Materials Kft. a leányvállalata a Magyarországon 2015 óta működő Wanhua Chemical (Hungary) Holding Co Kft.-nek. A “nagy” Wanhua a régi Borsodchem tulajdonosa, a Borsodchemnél pedig több mint 3200-an dolgoznak.

A Wanhua az utóbbi időszakban látványosan mozgolódik az akkumulátoripar felé. Liao Zengtai, a Wanhua Chemical elnöke például 2023. december 31-én arról beszélt, hogy a Wanhuával piacvezetői szerepet céloztak be az akkualapanyagok gyártásának területén. A cég hivatalos oldala szerint tavaly augusztusban indították el NMP-üzemüket Kínában, Szecsuán-tartományban.

Február 28-án megjelent közleményükben pedig azt írták, hogy tényezők akarnak lenni az akkualapanyagok piacán, ennek részeként az európai akku-újrahasznosításban is részt vennének,

ennek pedig számukra egyik legfontosabb terepeként egy tulajdonukban lévő magyarországi ipari parkot neveznek meg.

A Wanhua vezetőivel február 29-én tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az egyeztetésről szóló posztjában azt írta, „nagyra becsüljük a Wanhua szerepét a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában, és

folytatjuk az egyeztetéseket arról, hogy ez a szerep hogyan tud növekedni a jövőben”.

Szijjártó külön kiemelte, hogy a cég az utóbbi években 800 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre, „hogy környezetkímélő módon minél hatékonyabban és versenyképesebben tudjanak működni a borsodi településen”. Az utóbbi években az összes nagyobb, Magyarországra érkező akkumulátoripari beruházást Szijjártó Péter jelentette be, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha egy esetleges, Kazincbarcikára érkező gyárral, vagy feldolgozóüzemmel kapcsolatban is ő lenne az, aki kiáll a projekttel a nyilvánosság elé. (via Hvg.hu)

Érdemes figyelni a mozgolódást, hogy valóban megpróbálja-e a kormány Barcikára bepasszírozni a legújabb kínai akkugyárat, vagy megtörténhet ennyire sok véletlen egymással párhuzamosan?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek