A Borsodban kilőtt svájci farkas esete egyáltalán nem volt egyedi, de jó eséllyel csúcstartó

Megosztás

További olyan eseteket is számontartanak, amikor egy farkas légvonalban még messzebbre is eljutott kiindulási helyétől, mint a Borsodban kilőtt példány. Ám a jeladónak köszönhetően joggal gondolhatjuk, hogy mégis a megyénknek kétes hírnevet hozó, Svájcból elkóborolt farkas tette meg a leghosszabb utat, íme a részletek.

A valós megtett táv ugyanis közel kétezer kilométer (!) volt, mert az oldalági utakat is le tudták mérni. Így viszont a tudományos nevű M237 lehet mégiscsak a rekordtartó. A részleteknek a Hvg.hu ment kicsit utána.

Ez volt az eddigi leghosszabb dokumentált út, amelyet a faj egy példánya megtett – olvashattuk februárban azon kutatók véleményét, akik egy németországi szürke farkas útját követték nyomon, és állapították meg, hogy a Spanyolország északkeleti részéig eljutó GW1909 kódszámú egyed 1240 kilométert tett meg.

Korábban a megyénkben lelőtt jeladós svájci farkasról is rekorderként számolt be a sajtó, a WWF Magyarország most összeszedte, hogy milyen európai farkasrekordokról beszélhetünk.

Légvonalban GW1909 a nyerő, útját azonban nem jeladóval, hanem „közvetett életjelnyomok” alapján követték: ürülékminták genetikai vizsgálatával – jelezte Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője. Így tehát pontosan nem derül ki, hogy a kitérőkkel együtt mekkora távot tett meg. A korábbi, légvonalban megtett rekord egyébként egy Norvégiából Finnországig kóborló farkasé volt, aki 1092 kilométeres távolságra jutott eredeti élőhelyétől.

Légvonalban nézve a svájci jeladós farkas, az Északkelet-Magyarországig jutó M237 a nyomukba sem érhet, hiszen ő „csak” 829 kilométerre távolodott el svájci szülőhelyéről, a Graubünden kantonbeli Stagias-falka területétől. Mivel azonban rajta jeladó volt, szinte pontosan lehet tudni, hogy kitérőkkel együtt összesen 1927 kilométeren keresztül loholt azért, hogy saját területet találjon. (Amiben végül az akadályozta meg, hogy egy magyar vadász puskájából leadott lövés leterítette.)

M237 ezzel egyébként egy Alan néven emlegetett németországi farkast előzött meg, amely 2009-ben kóborolt 1550 (légvonalban 880) kilométert, egészen Fehéroroszországig.

A WWF jelezte,

az ilyen nagy távolságokat megtévő egyedek kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy az egymástól messze lévő vagy emberi szemmel elszigeteltnek tűnő európai farkaspopulációk genetikai sokfélesége fennmaradhasson.

Összegezve tehát úgy tűnik, valóban a borsodi végzetű farkas a csúcstartó és könnyedén 2000 kilométer fölé is jutott volna, hatalmas eséllyel, ha nem érkezik a halálos lövés.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek