Súlyos tervezési és kivitelezési hibák az Avasi kilátónál is?

Megosztás

Úgy tűnik, Miskolcot az utóbbi fél évben az ág is húzza. Rengeteg, korábban a szőnyeg alá söpört problémát igyekszik megoldani a jelenlegi városvezetés, ám a kivitelezésbe ezek szerint rendre komoly hibák csúsznak, ahogy azt a Búza téri aluljárónál is láthattuk.

A tavalyi év végén átadhatták a megszépült és komoly ráncfelvarráson átesett Avasi kilátót, így a látogatók újra birtokba vehették. Ám a rossz nyelvek szerint egyre csúnyul, ahogy közelebb érünk az építményhez, mivel Taba Benő építész szerint hemzseg a tervezési és kivitelezési hibáktól. A kapkodás, vagy a kivitelezők nemtörődömsége okozza, hogy a Búza téri aluljáró (most már kétszeresen) arcpirító melléfogása után az Avasi kilátónál is hihetetlen hibákat látunk?

Az dicséretes és örvendetes, hogy a jelenlegi városvezetés mindent megtesz azért, hogy a korábbi fideszes városvezetés által lepusztulni hagyott helyeket szárnyai alá vette és sorban felújítja. Ám úgy tűnik, a minőségre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, mert a Taba által készített képek és megjegyzések valóban nehezen kimagyarázhatók ilyen kevéssel az átadás után.

“Miskolc, Avasi kilátó felújítás közelről… (Egy idősödő, de hiú kollégám fotózások alkalmával arra kért, hogy jelentős távolságból készítsek csak róla képet, mert távolról még egészen jól néz ki, de sajna, közelről már…

Ez a mondás jutott eszembe, amikor ma rövid kirándulást tettem a pár hete átadott /elkészült?/ és nagy sikerként beharangozott projekt környezetében. Mellékelek néhány fotót, amit a nagy hidegre való tekintettel igen rövid idő alatt készítettem , így az észrevételek csak töredékei a ténylegesen tapasztalható anomáliáknak” – írta kedden Taba Benő a közösségi médiában.

Íme néhány fotó a hibákról az írás szerzőjének kommentárjaival.

“Ez egy felújított lépcső ? Vajon mi szerepelt a kivitelezői költségvetésben ilyen címszó alatt (és mennyiért?)”
“Korszerű élképzés”
“Miskolc úgy tűnik el van átkozva, nem tudunk lépcsőket építeni, felújítani !? Nem is elemezném, amit a képen látunk. Quasimódó ehhez képest egy délceg fiatalember lehetett.”
“Szakmunkás vizsgán bukta!
“Tervezési hiba! A teraszról lecsurgó vizek elszínezik a födém élét. Többszörös mulasztás.”
“Műszaki-szakmai apokalipszis (burkolatok, síkok, anyaghasználat, összedolgozás, kompozíció?”
“Piszok drága gránit korong ülőke, alatta a régi rozsdás abroncs, az eredeti, korrodált beton csonka kúp, amire ráragasztották a vízszigetelő lemezeket.”

Ennek sem szabadna így kinéznie néhány hét után. Reméljük, garanciális, mert a felsorolt hibákat nem is adtuk mind közre. Ezek egyike, hogy furcsa foltosodás látható a terasz mennyezeten. “Valami komolyabb elváltozás előjele lehet (csőtörés, átázás?)” – írta Taba. Mentség lehet valamennyire, hogy a tervek még az előző városvezetés alatt készültek el, de ezt a munkát azért át is kellett venni. Igaz, EZT a munkát ÍGY nem kellett volna.

Ha ez a végleges állapot, akkor bizony nagyobb a probléma, mint a Búza téri aluljáró leváló festékrétegével, főleg, hogy ott valójában csak a lépcsőket tervezték és ígérték rendbe hozni. Reméljük, erre (is) lesz megfelelő megoldás.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek