Ennyire botrányosan elrontották volna a felújított Búza téri aluljáró lépcsőit?

Megosztás

Szabad szemmel is jól láthatóan az eltérések, de ki és mikor hibázott? Ha felújítjuk, nem lenne fontos az a nem elhanyagolható tény, hogy legalább a lépcsőfokok egyformák legyenek és ne lehessen ekkora eltérés? De más gondokat is fel lehet fedezni. Vajon javítják még időben?

Az elmúlt 30-40 évben gyakorlatilag senki nem foglalkozott a folyamatosan és egyre balesetveszélyesebben pusztuló Búza téri aluljárókkal, a lépcsősorok állapota már annyira kritikussá vált az elmúlt években, hogy Miskolc jelenlegi városvezetése végre lépett és egy évtizedes, szőnyeg alá söpört problémát igyekezett megoldani.

De a jelek szerint a kivitelezés igencsak hagy maga után kívánnivalót. Erre pedig Taba Benő szakember hívta fel a figyelmet, képekkel is alátámasztva kritikáit.

“Miskolci átok, vagy Miskolc elleni „merénylet” /Búza téri aluljáró lépcsők felújítása/

Őszintén szólva nem találok megfelelő jelzőket a most részben „készre jelentett” lépcsők kivitelezési színvonalára.

De nem is indulatokat akarok kelteni, hanem az illetékesek figyelmét felhívni arra a szakmailag elfogadhatatlan munkára, ami Miskolcon, a Búza téri aluljárók részleges felújítása kapcsán zajlik.

Még csak nem is a láthatóan amatőr kivitelezés esztétikai látványán vagyok megdöbbenve, hanem azon a nagyfokú hibasorozaton, ami már most, az első, majdnem kész lépcsőkarnál jól kivehető.

A lépcső az építészetben is és a közlekedési létesítmények tervezésének területén is az egyik legfontosabb funkcionális építmény. Szerkesztésének nagyon egzakt és egyértelmű szabályai vannak. A legfontosabbak roppant egyszerűek. Lényegében arról szólnak, hogy a biztonságosan és a lehető legkönnyebben közlekedjenek rajta a használók.

Ennek alapkövetelménye, hogy egy lépcsőkaron belül MINDEN lépcsőfoknak azonos magasságúnak és azonos mélységűnek kell lenni. A tapasztaltakat fotón rögzítettem, mellékelem. Elkeserítően sok helyen van eltérés ettől a végtelenül egyszerű törvénytől.

Ezen a helyzeten az sem segít, hogy még ezután kerülnek fel az eredeti gránit lapok. A beton lépcső magnak (amit most készen látunk) ugyanolyan szabályosnak és mérnöki módon precíznek kell lenni, mint a végső, burkolt járófelületnek, hiszen erre a nyers szerkezetre már csak a szintén meghatározott vastagságú ágyazó habarcsba rakott kő lépcsőfokok kerülnek (ami csak a lépcső végleges, összvastagságát növeli a jelenlegi szintekre rárakódó módon !

Az már „csak” hab a tortán, hogy a lépcsőfokok indulásánál és érkezésénél nem vették figyelembe a még ráépülő lapok vastagságát(se), így ezek a helyzetek automatikusan botlásveszélyt jelentenek…” – írja Benő.

Ehhez pedig további képeket mellékelt:

Örömteli, hogy a korábbi miskolci városvezetéssel szemben a jelenlegi legalább időt és pénzt szánt a borzalmas állapotban levő aluljárók lépcsőinek felújítására. De a minőséget a jelek szerint jobban kellene ellenőrizni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek