A rendőrségi statisztikák szerint Borsod lett a legveszélyesebb vidéki megye 2023-ban

Megosztás

Idén újra emelkedett a regisztrált bűnelkövetések száma, méghozzá nem is kicsit: a mérséklődés 2021-ben állt meg, tavaly összesen 160 820 esetet regisztráltak, idén pedig a januártól novemberig vizsgált adatok szerint országosan 7 ezerrel több bűncselekmény történt a tavalyi év azonos időszakához képest. Vidéken a „nyertes” Borsod-Abaúj-Zemplén megye lett.

Az Országos Rendőrfőkapitányság hellovidek.hu-nak küldött adataiból kiderül, jelentősen nőtt a csalások és lopások száma. Szintén súlyos problémát okoz emellett nemcsak a rendőrségnek, de az egész társadalomnak a kábítószer-kereskedelem, a garázdaság, a rablás és az önbíráskodás.

Kétféle nézőpont alapján értékelhetjük az adatokat, egyrészt valóban nőtt a bűnözés, vagy sikeresebb lett a felderítés. A rendőrség természetesen az utóbbi mellett érvel, úgy vélik, a hatóságok prevenciós munkája sikeres, a lakosság önvédelmi reflexei javultak, valamint nőtt a feljelentési hajlandóság.

A legfontosabb 2023-as statisztikai adatok a tavalyi helyzethez viszonyítva:

  • Az emberölések száma 2022-ben 175 volt, ez idén ugyanebben az időszakban 143.
  • Megugrott a lopások száma, ugyanebben az időszakban tavaly 33181 eset került regisztrálásra, 2023-ban 37381.
  • A testi sértés mindkét évben 5400-5600 körül mozgott, nincs nagy eltérés, szintén igaz ez a közúti balesetekre (2200-2500)
  • A vizsgált időszakban tavaly 11835 csalással kapcsolatban kezdeményeztek eljárást, idén ez 13127-re nőtt.

A területi eloszlást szemlélve továbbra is listavezető a főváros, vidéken viszont Borsod nyert, már ami a regisztrált bűncselekmények számát illeti. Borsod-Abaúj-Zemplénben 8918 feljegyzés történt az első tíz hónapban, a dobogóra még Bács-Kiskun fért fel (7290).

A legkevesebb regisztrált bűncselekmény Nógrádban (2338) és Békés megyében (2750) volt.

A cikk hozzáteszi, érdemes némiképp fenntartásokkal kezelni a számokat, mert a hivatalos nyilvántartásban nem a cselekmény elkövetésének pontos ideje, hanem a bekerülés időpontja számít.

Kép: Csomor Ádám

Kapcsolódó cikkek