Borsod: “Veszélyben a bankszámlája, vegye fel a pénzét” – egy miskolci ötmilliót veszített

Megosztás

Időről időre előjönnek ezek a közepesen előkészített, ám a jelek szerint mégis hihető csalások, amely akár több millió forintunkba is kerülhet, ha nem vigyázunk. Egy miskolci éppen azért vesztett el egy kisebb vagyont, mert elhitte a csalóknak, hogy a bankszámláján van veszélyben a pénz.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrség közleménye egy megtörtént esetet ismertet, amely szerint csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy telefonhívás alkalmával egy bank alkalmazottjaként bemutatkozó csaló december 15-e előtt azt kérte egy miskolci sértettől, hogy mivel veszélyben van a számláján tartott pénze, ezért azt vegye fel. Az álbankár futárt küldött a kivett készpénzért azzal az indokkal, hogy azt a fővárosba viszik, és biztonságba helyezik egy banki trezorban. A rendőrségi bejelentést követően a nyomozók további kétmillió forint átadását akadályozták meg, de az elkövető így is több mint ötmillióval károsította meg a sértettet.

A rendőrség figyelmeztetése:

  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra, pénzfelvételre!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen, vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek