Árhullámok érkezhetnek több borsodi folyón is a napokban

Megosztás

A lehulló csapadék halmazállapota és a vízgyűjtő területeken olvadó hó mennyisége miatt nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága.

Jelenleg Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoztak és még okoznak is változékony időjárást – olvasható Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében. Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5-30 mm közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-50 mm vegyes halmazállapotú csapadék esett.

Mindez a Tisza vízrendszerén azt eredményezi, hogy a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok fölötti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig ismét a II. fok elrendelése valószínű. A Bodrogon további, még I. fok feletti, lassú apadás várható.

A Tiszán, jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok fölötti vízállásokkal járó árhullám az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű.

Ismét kiemeljük, hogy a további vízállás-emelkedések mértéke, a még jelenleg is hulló vegyes halmazállapotú csapadék és többfelé a 0 °C körüli hőmérséklet miatt nagyon bizonytalan. A megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékletek miatt ugyanis a csapadék halmazállapota és az abból, illetve a korábban hullott hókészletből történő lefolyás (olvadás) számítása nagyon nehezen előrejelezhető – hangsúlyozzák a közleményben.

A teljes közlemény az alábbi bejegyzésben olvasható:

(A fotó csak illusztráció!)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek