Remek hírt kaptak a kazincbarcikaiak, nem emelkednek a magánszemélyek adóterhei

Megosztás

Bár a Fidesz-kormány által Kazincbarcikát sújtó több milliárdos elvonás évek óta nehezíti a város életét, az önkormányzat így is igyekszik minél inkább megkímélni a lakosságot ennek káros hatásaitól. A kormány a vírushelyzetre hivatkozva elvont számos bevételi forrást Kazincbarcikától, aztán azóta is magánál tartja.

Az évente, Kazincbarcika esetében 2023-ban több mint 2.253 milliárd forintos, államnak fizetendő szolidaritási hozzájárulás folyamatosan nehezíti a város anyagi helyzetét. Ez az államnak fizetendő összeg Kazincbarcika esetében az elmúlt években minden alkalommal 1 milliárd forint körül volt: 2019-ben 1.112 milliárd forint, 2020-ban 1.130 milliárd forint, 2021-ben 0.891 milliárd forint, 2022-ben 1.164 milliárd forint, 2023-ban viszont már 2.253 milliárd forint. Tehát hiába a magasabb iparűzési adóból származó bevétel, ha annak jelentős részét a kormányzat elvonja az önkormányzati költségvetésből, tehát városunkat tekintve milliárdok esnek ki a települési büdzséből.

Mindemellett 2020-ban a kormányzat a vírushelyzetre hivatkozva elvonta a településektől a gépjárműadót, a reklámhordozók utáni építményadó fizetési kötelezettségből származó bevételt, adó-és díjemelési stopot vezetett be, valamint elvonta az iparűzési adó jelentős részét, amellyel a települések szintén nem számolhatnak költségvetésükben.

A Kormány a 2020-as forráselvonások bejelentésekor és a 2022-es rezsiárak drasztikus növekedésekor ígéretet tett arra, hogy az önkormányzatok veszteségét valamilyen formában pótolja. Kazincbarcika annak ellenére, hogy Szitka Péter polgármester azonnal eleget tett a kormányzati adatkérésnek és két alkalommal járt a témában Balla György miniszteri biztosnál, számos alkalommal egyeztetett erről is Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel, a rezsitámogatásból semmit sem kapott. Ugyanígy történt ez más baloldali vezetésű városban is, például Tiszaújvárosban, miközben a jobboldali vezetésű Győrben például több mint 1 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen a városi pénztárba.

Éppen ezért szinte a csodával határos, hogy a magánszemélyek adóterhei nem emelkednek. Éves szinten több mint 50 millió forintos bevételt jelenthet a városnak az az adóemelés, melyet az 1200 m2 feletti hasznos területtel rendelkező adótárgy után fizetnek majd a tulajdonosok: a nagy bevétellel rendelkező áruház- és étteremláncok, hitelintézetek, speciális termékek értékesítésénél monopóliummal rendelkező vállalkozások, dohányboltok 2024-ben.

A jövőben az idegenforgalmi adó mértéke is minimálisan emelkedik, vendégéjszakánként 550 forintról 600 forintra. Ez az adónem a városba érkező, szálláshelyet foglalókat terheli majd, nem a városlakókat. A lakosságot terhelő adók nem változnak a következő évben. A városban a kiszabott adók mértéke a Fidesz-kormány által jogszabályban meghatározott adómaximum mértékéhez képest minden esetben alacsonyabbak. A részletekről a Kolorline.hu számolt be.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek