Nagy a hiány, sürgősen több gyermekorvos (is) kellene Miskolcra

Megosztás

A közegészségügy nagyon vékony jégen táncol, ami számos város számos ellátási intézményében valójában már be is szakadt. Háziorvosból és gyermekorvosból is hiány van, ez alól sajnos Miskolc sem kivétel. Hiányzik az utánpótlás, a fiatalok nagy százaléka külföldre menekült a magyarországi rendszerből.

Több jelentős változás is történt az egészségügy területén az elmúlt időszakban, melyet az egy évvel ezelőtt felállt Egészségügyi Monitoring Bizottság folyamatosan monitorozott, sőt, konkrét gyakorlati megoldásokat is javasolt a szakmai szervezeteknek.

Ilyen változás volt például, amikor idén áprilisban az ügyeleti rendszer működtetése az Országos Mentőszolgálathoz került, ami azt jelentette, hogy több olyan helyi háziorvos, aki korábban nem ügyelt, onnantól kénytelenné lett ügyeletet vállalni.

A MEFI jelenleg öt házi gyermekorvosi és négy felnőtt háziorvosi körzetet üzemeltet a városban. Balog Ildikó előrejelzése mentén 2024 első negyedévében ez a szám nőni fog, így jövő májustól a gyermekkörzetek huszonöt százalékát az önkormányzat fogja működtetni. A kialakult helyzethez több ok vezetett – hangzott el a sajtótájékoztatón. Török Lajos szerint a gyerekszám csökkenése, továbbá az, hogy nincs utánpótlás gyermekorvosok terén. 

A Gyermek Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének (GYAPOSZ) elnökségi tagja hangsúlyozta, csaknem húsz éve jelzik a hatóságoknál, hogy biztosítani kellene az utánpótlást. Úgy látja, nem csupán a házi gyermekorvosi praxisok hiányoznak, miután – értékelése alapján – már a GYEK-ben is iszonyatos orvoshiány van. További részletek a Minap cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek