A lehúzott rolók városa: Mi lesz veled, miskolci vendéglátás?

Megosztás

Eladó, kiadó most a város – számos miskolci étterem, söröző és bár adta fel a közelmúltban a reményt.

Az apostol együttes híres dalának átfogalmazása nem véletlen. Rengeteg vendéglátóhelyet hirdetnek, köztük pár jól bejáratott névvel. Az infláció a Központi Statisztikai Hivatal mérései szerint egyszámjegyűre csökkent októberben, a vendéglátó szektorban a jelek szerint mégsem számítanak változásra.

Az egyik miskolci tematikájú Facebook-csoportban posztoltak arról, hogy több belvárosi hely is lehúzhatja a rolót. A koronavírust követő lezárások idején még csak jajgatott a szektor. Az energiaválság idején pedig el is kezdődtek a tömeges bezárások. Ez a folyamat Miskolcot sem kímélte.

A teljesség igénye nélkül: bezárt a Happy Sushi, a Vendelin, az 1976-ban nyílt Tokaji Borozó, és a 25 évet megélt Memento Café du Boucher Belga söröző-étterem. Ezek mellett számos söröző, pub és street foodos fejezte be a működését a városban. És a tendencia még mindig tart a jelek szerint.

A Jófogás oldalát böngészve meglepő ajánlatokra bukkanunk.

Aki Berekalján panziót szeretne venni, az most 950 millióért megteheti. A Diósgyőri Vár és a Lovagi tornák terének közvetlen közelében lévő szálláshely ugyanis eladóvá vált.

Szinte hihetetlen, de a történelmi pincesor egyik programközpontját, az Avasi Celláriumot is árulják. A 17. századi épület 2014-ben teljes újjáépítésen és bővítésen esett át – nem kevés pénzt öltek a projektbe. Az exkluzív rendezvényházat a diósgyőri panziónál jóval kedvezőbb áron, 99.8 millióért árulják.

A Győri kapuban is eladó egy söröző, amiről csupán annyit tudni, hogy az épületnek az Andrássy és a Kabók Lajos utcáról egyaránt van bejárata.

A Petneházy utcán, a régi húsbolt helyén nyílt egy kiszállításra specializálódott étterem még a lezárások idején. A vállalkozás nem lett hosszú életű, az üzlethelyiségre újra kikerült az „eladó” tábla.

A belvárosban azt hinnénk, valamivel jobb a helyzet, ám itt is akadnak bőven meghirdetett ingatlanok. Árulják a Kazinczy és a Széchenyi utca sarkán álló Zöld ház. Ennek aljában a cukrászda, ami legutóbb Tiramisu cukrászdaként üzemelt, kiadóvá vált.

A legmeglepőbb hirdetések azonban talán a belvárosi szórakozóhelyeké. A kiadó a Centrummal srégen szemben lévő üzlethelyiség, ahol egykor a Borsodi söröző működött.

2022-ben egy fiatal bár próbált klubéletet lehelni a helybe, és megnyitották az Alfa17 Pub & Bart. A szórakozóhelynek azonban nem volt ideje megragadni a miskolci publikum emlékezetében, idén tavasszal be kellett zárniuk.

Eladnák a Szent István tér melletti Block Klubot, és a Villanyrendőrnél lévő Stamp Clubot is, de a kiakasztott tábla szerint a sétáló utcán lévő Szomjas szerda tulajdonosa sem szeretné tovább nyitva tartani a miskolci fiatalok által kedvelt – bár úgy tűnik nem kellő képpen látogatott – helyet.

A Szinva teraszon található mexikói étterem, a La Cantina gasztropub is jobbnak látja lehúzni a rolót: árulják az üzlethelyiséget.

Négy jól ismert vállalkozás szűnhet meg tehát a város leglátogatottabb helyén, a belváros szívében. Ha itt nem megy a vendéglátósoknak, akkor hol? És ami még fontosabb kérdés: mi lesz veled, miskolci vendéglátás?

Fotók: Jófogás, magánarchívum

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek