Miben segít a kollagén, és hány éves kortól javasolt étrend-kiegészítőként szedni?

Megosztás

Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők, sokan tették le a különböző készítmények mellett a voksukat szépségük és egészségük reményében.

Számtalan formában léteznek ezek, így ki-ki igényei szerint választhat a kapszulák, porok, ízesített italporok vagy ivóampullák közül. A BodySelect prémium kollagén tartalmú étrend-kiegészítőket kínál italpor és kapszula formájában.

Sok hölgy anti-aging csodaszernek tartja, és fiatalsága megőrzése érdekében, a bőr, a haj és a köröm szépségééért és egészségéért fogyasztja, míg mások fájós ízületeik, térd- és csípőproblémáik javulását remélik tőle. Hogy mi a kollagén, és mi mindenre lehet hatásos, illetve hány éves kortól szedhető, azt cikkünkből megtudhatod.

A kollagének szerepe

A kollagén az emberi szervezet építőköveinek tartott fehérjék egy csoportja, amely a bőr 70%-át alkotja. A szervezet maga állítja elő, azonban mennyisége az életkor előrehaladtával már kb. 25 éves kortól fokozatosan csökken. Ennek következtében vékonyodik el, válik petyhüdtté, és ereszkedik meg a bőr, gyengülnek a kötőszövetek, illetve jelentkezik sokaknál egyre gyakrabban ízületi fájdalom, merevség.

A jó hír azonban az, hogy a kollagén pótolható kollagén tartalmú táplálékkiegészítők, sertés-, marha-, csirke- és halkollagének szedésével. A folyamatot C-vitamin szedésével támogathatjuk. Bár kaphatók kollagén tartalmú krémek, igazán csak belsőleg fogyasztva fejti ki jótékony hatását ez az anyag.

Melyik forma a leghatásosabb?

Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő terméket, érdemes átgondolni, hogy milyen cél érdekében szeretnénk bevetni, a szépségünk vagy az ízületeink egészsége a fontos, illetve gyengébb emésztőrendszerrel rendelkezünk, szenvedünk-e autoimmun betegségben, stb.

Valamennyi kollagén állati forrásból származik, így vegánoknak nem megfelelő. A kisebb peptidekből álló hidrolizált forma szedése javasolt, ugyanis ez tud a legjobban hasznosulni. Az I. típusú kollagént tartalmazó tengeri vagy halkollagént a szépségünk érdekében vethetjük be, ha szebb, feszesebb bőrt, dúsabb hajat, erős körmöket szeretnénk.

Mind közül a marhakollagén a legkomplexebb kollagén-forrás, mivel tartalmazza az I. és III., illetve kisebb mértékben II.-es típusút, így ez a legjobb az izmoknak, ízületeknek.

Hány éves kortól ajánlott?

Mivel a szervezet a húszas éveink közepéig maximálisan termeli, így ez idő előtt nem érdemes fogyasztani kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőket, onnantól viszont megelőzésképp nagyszerűek lehetnek.

Minél hamarabb kezded el szedni, annál hamarabb láthatod az eredményeit. De ha már látod magadon az öregedés külső jegyeit, vagy fájnak az ízületeid, nehezebben mozogsz, jó ötlet lehet a kollagénnek adni egy esélyt.

Kapcsolódó cikkek