Óriási hírnévre tett szert egy 400 lakosú borsodi falu, özönlenek ide a magyarok

Megosztás

Ilyen, ha felkapnak egy települést valami jó dolog miatt. Szájhagyomány útján terjed a hír, rengetegen mennek a Bükk lábához még Budapestről is.

Pohner Ádám nevét jól ismeri mindenki, aki jártas a gasztronómia világában. 25 évesen, a vidéki gasztronómia fellegváraként számon tartott Kistücsök séfeként, már a Bocuse d’Or világdöntöjében szerepelt. Pályafutása töretlen: dolgozott többek között az Olimpiában és a 2022-ben első vidéki magyar étteremként két Michelin-csillagot kapott tatai Platánban is. Mindeközben párja, Luca marketingesként tevékenykedett. 

2022-ben gondoltak egy nagyot: együtt indultak útnak, hátuk mögött hagyva a Michelin-csillagos éttermeket és a nyüzsgő nagyvárost, hogy egy kicsiny borsodi faluban nyissák meg saját éttermüket. A Bükk lábánál, Mályinkán, az Iszkor nevet viselő bisztrójukban keresték fel őket a Vince.hu munkatársai.

Azt mondják, sokat segített a beilleszkedésben Ádám kötődése a faluhoz, de még így is voltak buktatók a felújítás során. És persze volt, aki kétkedve fogadta az étterem beindításának gondolatát. Kibicekből sem volt hiány: egyesek állították, csak akkor lehetnek sikeresek, ha délben menüztetnek. És persze, ahogy ez máshol is előfordul, a kivitelező szakemberek sem voltak annyira hozzáértők, olykor meg csak simán félbehagyták a munkát és örökre eltűntek.

Mályinka a Miskolc-Eger-Kazincbarcika háromszögben fekszik. Alig 400 lakosú borsodi falu, de minden könnyen megközelíthető távolságban van. Nem meglepő, hogy a legtöbben az említett környező városokból jönnek. Az már annál inkább, hogy Pestről is újabb és újabb vendégek látogatnak el kifejezetten az Iszkor kedvéért. Ádámék szerint szájhagyomány útján terjed az étterem híre és a fővárosiak őszinte kíváncsisággal jönnek el hozzájuk. És persze a faluból is járnak hozzájuk, van aki ide szervezi a családi, baráti összejövetelt, van aki csak egy jó pofa sörre tér be, ha bezárt az „új” kocsma. Télen pedig rengeteg síelő érkezett Bánkútról, februárban nem volt megállás az étteremben.

Az étterem nyitásáról egyébként a Borsod24 is beszámolt már februárban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek