Hátat fordított a topkonyhák nyüzsgésének és barátnőjével éttermet nyitott Pohner Ádám egy bükki faluban, Mályinkán, ahonnan anyai rokonsága származik, írja a sonline.hu.
A topséfnek élete első paprikás krumplija után hosszú út vezetett a Bocuse d’Or világdöntőjéig, ahol a legfiatalabb versenyző volt. 2014-ben vett részt először a versenyen, akkor még szakácstanulóként, commisként, majd 2016-ban 22 évesen a második helyen végzett a magyarországi Bocuse d’Or-döntőben, 2019 januárjában pedig Lyonban is versenyzett.
Pohner Ádám büszke somogyi kötődésére. Édesapja Kaposmérőben élt, ő a balatonszemesi Kistücsök étteremben dolgozott éveken át. Nagymamája és rokonsága Mályinkán élt és két éve úgy döntött, hogy megveszi a helyi kocsmát párjával, Lucával. Tavaly október végén nyitották meg saját éttermüket befektetők és személyzet nélkül.
-Jó alapanyag nélkül nincs finom étel. Azon dolgozunk, hogy minél több termelő termékét megtaláljuk. Így például a forrásvízben élő pontyot, pisztrángot Lillafüredről szerezzük be, a mangalicát, szárnyasokat, alapzöldséget, a borokat is a Bükkből hozzuk – mondta.
Étterme az Iszkor nevet kapta. Mint mesélte, amikor régen keresztapjával gombászni jártak, ő mondogatta, hogy kimennek az iszkorfához, ezt a kifejezést csak falun belül használták a berkenyére.
Egyszerre 24 vendéget tudnak fogadni, tavasztól terasszal bővítik az éttermet. Folyamatosan változik az étlapjuk, de vannak slágerételek, mint például a szarvasgombás sült camembert, amit házi kenyérrel tunkolva ajánlanak.
Pohner Ádám szerint növekvő igény van a magas minőségű, de közérthető ételeket kínáló helyekre.
-Nálunk is van töltött káposzta vagy harcsapaprikás. Az évek során felszedett extra tudással a hétköznapi ételeket más szintre tudom emelni. Szeretnénk megfelelni annak, aki új élményért jön, de annak is, aki a hagyományokhoz ragaszkodik – zárta szavait.
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!