Védjük értékeinket: hivatalosan is miskolci érték lett a Csodamalom, a Kamarás Kupa és a Vilma-forrás

Megosztás

Miskolcikummá váltak a fent felsoroltak, a Miskolci Települési Értéktár jelenleg hét kategóriában hatvanegy nemzeti értéket tartalmaz.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Kamarás Kupa és a Vilma-forrás is része lett Miskolc Települési Értéktárának – erről döntött keddi ülésén települési értéktár bizottság. 

Ahogyan az ismert, a Csodamalom idén ünnepli hivatalos színházként való fennállásának 30 évfordulóját. Az intézmény 1986-ban alakult amatőr együttesként, Miskolci Bábszínház néven. Az alapító Korzsényi Tibor bábszínész volt. A Csodamalom név az együttes korábbi játszási helyének, a Fábián-malomnak a neve alapján alakult ki, és – noha ma már nem ott játszanak – a név megmaradt. Hivatalos színházként 1992-től működnek.

 
Elhangzott, a Miskolci Csodamalom Bábszínház értékközvetítő tevékenysége, Miskolcon kívüli vármegyei és országos ismertsége, valamint kiemelt minősítése miatt vált érdemessé arra, hogy a települési értéktárba kerüljön. 

A Kamarás Kupa – teljes nevén Kamarás Középiskolás Leány és Fiú Kosárlabda Kupa pedig azért, mert egyrészt emléket állít Kamarás Istvánnak, a Kilián György (ma Diósgyőri) Gimnázium egykori testnevelő tanárának, későbbi igazgatóhelyettesének, aki a miskolci, de a hazai kosárlabdázás megteremtésében is fontos szerepet ápol. Másodsorban pedig azért is méltó volt arra, hogy a városi értéktár tagjává váljon, mert a hagyományápolás mellett a kupa az egészséges életmódra is nevel az aktív sportolás népszerűsítésével. 

A harmadik újonnan bekerült érték pedig a perecesi Vilma-forrás. A felterjesztés szerint a forrásnak azért van helye az értéktárban, mert olyan helyi értéket képvisel, amely egyre inkább felértékelődik a mai világunkban. Az élő vizű forrás – melynek vizét a Bükk karsztrendszere tartja tisztán – rendkívül népszerű a helyi és a környező települések lakossága körében.  További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek