“Csak egy óriási trükk az Andrada környezeti hatásvizsgálati eljárása, ezek megrendelésre készülnek”

Megosztás

Az LMP lerántotta a leplet az átverésnek is nevezhető, pusztán a politikai akaratot tükröző vizsgálatról, amit az a szlovén cég rendelt meg a múlt héten, amelyik a Fidesz erős közreműködésével Alsózsolcán kívánja letelepíteni mérgező anyagokkal dolgozó akkumulátor-feldolgozóját.

Az ellenzéki párt úgy gondolja, nagyon korán örültek a múlt héten azok, akik győzelmet kiáltottak és úgy gondolták, az akkugyártó üzem hamarosan visszavonulót fúj és Alsózsolca megússza a Fidesz-kormány és Csöbör Katalin segítségével idetelepítendő, mérgező gyárat.

Ám nem szabad feltett kézzel várnunk. A párt miskolci önkormányzati képviselője egy határozati javaslatot terjesztett be a közgyűlés elé, aminek elfogadásával a város kinyilvánítaná: nem akar semmilyen, akkumulátorhoz köthető üzemet a területén, vagy a környéken.

Sajtótájékoztatót tartott az LMP hétfő délelőtt Miskolc belvárosában – írja a Minap. Ahogy legutóbb Alsózsolcán, úgy most is az akkumulátorgyárak és az azokban keletkező selejtet feldolgozó üzemek kerültek a középpontba. A téma továbbra is aktuális, hiszen a párt társelnöke, Schmuck Erzsébet szerint a kormánypárt “nagy erővel folytatja az őrületet, hogy Magyarországból akkumulátor-gyarmatot csináljon”.

Holott például már márciusban azt mutatta ki egy közvéleménykutatás, hogy a magyarok fele szerint meg kellene tiltani az újabb akkumulátorgyárak építését, mert súlyosan veszélyeztetik a környezetet. És intő jelek vannak a már működő gyáraknál is szerintük. Itt említette meg a társelnök az iváncsai polgármestert, aki elmondása szerint két évvel ezelőtt még “ódákat zengett” a településre érkező koreai akkumulátorgyárról az új munkahelyek és a növekvő iparűzési adó miatt – legutóbb viszont már a főleg éjszaka tapasztalható erős zajra panaszkodott.

A már meglévő akkumulátorgyárakban pedig “hatalmas mennyiségű selejt” keletkezik, és nincs elegendő kapacitás ezeket feldolgozni Schmuck Erzsébet elmondása szerint. Ráadásul Ikladon és Abasáron többezer, veszélyes anyagot tartalmazó hordóra bukkantak. A bátonyterenyei feldolgozó működését felfüggesztették, mert “rengeteg elvárásnak nem tettek eleget”, Szigetszentmiklóson pedig azt kérik a helyiek, hogy zárják be az ottani üzemet.

De az alsózsolcaiak is megtapasztalták, “hogyan akarják a torkukon lenyomni az akkumulátor-feldolgozó üzemet” – folytatta az LMP társelnöke. Bár a legutóbbi hír bizakodásra adhatott volna okot, hiszen az Andrada lapunknak is megküldött közleményében bejelentette: környezeti hatásvizsgálati eljárást indítanak, de Schmuck Erzsébet figyelmeztetett: ennek nem szabad bedőlni.

Egy múlt csütörtök esti kormányrendelet ráadásul gyakorlatilag kimondja: mostantól lehetnek olyan üzemek, amelyeket nem tud megbüntetni és bezáratni a környezetvédelmi hatóság. A jogi kiskapunak köszönhetően néhány kiválasztott cég (akár akkumulátorgyárak) olyan pozícióba kerülhet, amiben gyakorlatilag nem lehet rájuk szankciókat kivetni.

– Nem bízunk a kormányban, mert le akarják nyomni az emberek torkán az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseiket, amiről azt gondolják, hogy ez lesz a záloga a hatalmuk túlélésének – vélekedett Schmuck Erzsébet. Azt javasolja tehát az LMP, hogy minden önkormányzat fogadjon el egy olyan helyi határozatot, amiben kimondják: nem járulnak hozzá, hogy ott akkumulátorgyár vagy -feldolgozó létesüljön.

Ezt a párt Miskolcon már meg is tette. Révész Péter, az LMP miskolci önkormányzati képviselője egy határozati javaslatot terjesztett be a közgyűlés elé. A politikus elmondta, azt szeretnék, hogy a miskolciak tudta és beleegyezése nélkül ne épülhessen akkumulátorgyár vagy -feldolgozó üzem. Ugyanakkor a pártoknak is színt kell vallaniuk, hogy meghallgatják-e az emberek véleményét, vagy sem. – Aki a határozati javaslat ellen szavaz, az nem veszi figyelembe az emberek akaratát. Aki viszont mellette szavaz, az Miskolc jövőjére, biztonságára szavaz – szögezte le Révész Péter.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek