Visszavonta az Andrada az alsózsolcai üzem engedélykérelmét

Megosztás

Óriási felháborodást és ellenállást váltott ki a lakosság körében a Csöbör Katalin asszisztálásával Miskolc mellé, Alsózsolcára tervezett új, mérgező anyagokkal dolgozó akkumulátorüzem építése. Bár sokak szerint már lejátszott a dolog, a helyiek mindent megtesznek, hogy ne épülhessen ivóvízbázisunk fölé a kérdéses akkugyár.

Az Andrada cég a kormány részéről semmilyen ellenállásba, csak tárt karokba futott, a lakosság azonban megpróbál minden követ megmozgatni, hogy ne telepedhessen le ide az akkugyár, amelyet egyébként szinte kész épületek várnak már. Az alsózsolcaiak és a környékbeliek azonban nagyon nem várják. Az Andrada eljuttatott egy közleményt szerkesztőségünkhöz, amit most változtatás nélkül közlünk.

“Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette lakossági aggodalmakat. Vállalatunk az európai uniós üzleti normák szerint működik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvélemény kérdéseit. Ezért azt a felelős döntést hoztuk, hogy a legmagasabb követelményeket is idő előtt teljesítjük, így bizonyítva a technológiánk biztonságát és fenntarthatóságát a legszigorúbb környezetvédelmi szempontok alapján. Az előzetes vizsgálati eljárás helyett – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indítunk, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot. A kérelmünkhöz szükséges dokumentumokat kibővítjük, hogy a lakosság, a civil és szakmai szervezetek, valamint az önkormányzat és az országos hatóságok minden kérdésére megnyugtató, transzparens választ adjunk.

Bízunk benne, hogy így minden részletre kiterjedő, megnyugtató választ fogunk adni az új üzem biztonságával kapcsolatos valamennyi kérdésre, kivétel nélkül minden érintett számára. Ezért betekintést nyújtunk a helyi közösség mellett a szakmai, civil és politikai döntéshozók számára is a részletes dokumentációba. Mindezzel a vállalatunk megerősíti az elkötelezettségét amellett, hogy maradéktalanul megfeleljen minden hazai és európai uniós környezetvédelmi, illetve biztonsági szabályozásnak.  

A dokumentumok és a folyamat átláthatóságának biztosítása mellett folyamatosan egyeztetünk a település vezetőivel, civil szervezeteivel és a hatóságokkal, hogy a közelben élő emberek minden információt megkapjanak, így biztosak lehessenek abban, hogy a tervezett létesítmény semmiféle kockázatot nem jelent a biztonságukra és az egészségükre” – írta az Andrada PR.

Egy fontos kérdés azonban továbbra is marad a helyiekben. Leginkább az, hogy éppen a helyben élő lakosság véleményére miért nem ad a cég? Miért pont egy ivóvízbázis közepére? Miért szükséges ezt mindenáron itt átnyomni a rostán, miközben a szakértői vélemények szerint egyenesen tilos lenne az üzemet itt megépíteni?

Cikkünk frissül!

„Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét” – írta Facebook-bejegyzésében Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő (aki korábban mindig az akkufeldolgozó idetelepítése mellett foglalt állást, vagy semleges próbált maradni).

A poszt után Erdei Sándor Zsolt, a Momentum miskolci politikusa ugyancsak a Facebookon győzelemnek nevezte a fejleményt.

Érdemes volt tüntetni! Borsod-Abaúj-Zemplén megye ne legyen a Fidesz kormány hulladéklerakója, veszélyes anyag-feldolgozó üzemeinek telephelye!

– írta a politikus. A Momentum ugyanis korábban tüntetést szervezett és aláírásgyűjtésbe is kezdett az alsózsolcai üzem létesítése ellen.

Ezzel azonban még jó eséllyel nincs vége, mivel az nem szerepel, hogy az Andrada elállt volna az üzem megépítésétől. Az viszont kétségtelen, hogy az eddigi legbiztatóbb fejlemény, már biztosan nem történtek hiába a tüntetések és felzúdulások.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek