Tíz év alatt duplájára emelkedett a lakatlan ingatlanok száma Miskolcon

Megosztás

A Központi Statisztikai Hivatal ismét ijesztő számokat közölt: a 2022. évi népszámlálás adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye törpefalvaiban az ingatlanok több mint fele üresen áll és meglepő módon Miskolcon is egyre rosszabb a helyzet.

A Pénzcentrum legújabb elemzésében annak járt utána, melyek azok a települések, ahol a legtöbb üresen álló ingatlant találjuk.

A KSH által közzétett adatok szerint Magyarországon 4 580 538 lakóingatlan volt a 2022-es népszámlálás idején, melyből 599 023 lakást találtak, amelyben nem lakik senki. Ez a teljes lakásállomány 13,1 százalékát teszi ki. Budapesten jelentősen nagyobb a lakatlan lakások aránya, 17,7 százalék, csaknem 170 ezer ingatlan áll üresen. A legsúlyosabb a helyzet az 5. kerületben, ahol a lakások több mint harmada, 37,5 százaléka nem lakott.

A megyék közül Budapesttel csak Somogy (18,4%) és Zala (17,6%) veszik fel a versenyt üresen álló lakások arányát tekintve. 

Borsod megye sem sokkal marad el az élmezőnytől, de a 13,9 % nagyjából a középmezőnyt jelenti. Hasonlóan alakul az üres ingatlanok száma a szomszédos Heves megyében és a kicsit távolabbi Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Ha a nagyobb városokat vizsgáljuk, az derül ki, hogy Miskolc a 4. helyen található, azaz itt is egyre több a nem lakott ingatlan. 2011-ben csupán 7158 db nem lakott ingatlant tartottak számon, ez a szám majdnem a duplájára emelkedett: 2022-ben 12.503 volt az üres lakások és házak száma.

szellemfalvak_2023_02

No Description

A tavalyi adatokból az is kiderül,hogy a borsodi aprófalvak újabb rekordot tudhatnak magukénak: itt a legnagyobb a lakatlan ingatlanok aránya, egyes helyeken a házaknak több mint fele lakatlan. Ezek a települések egyébként ismerősek lehetnek egy másik cikkünkből is, ahol az elöregedő és elnéptelenedő falvakat vettük számba.

szellemfalvak_2023_01

No Description

Fotó: Kállai Márton

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek