Három borsodi település az ország legnéptelenebbjei között

Megosztás

Kiemelkedik Borsod a legkisebb lélekszámú települések toplistáján: az éllovas helységben kevesebb mint tíz fő lakik jelenleg.

Érdekes összeállítást közölt a HelloVidek.hu a KSH népszámlálási adatai alapján Magyarország legparányibb településeiről. Mint az a cikkükből kiderül, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatók Zala mellett a legkevesebb lélekszámmal rendelkező helységek: konkrétan az első ötben három település is borsodi.

A magyar vidék legkisebb lélekszámú települése 2022-ben Debréte volt, mindössze 7 lakosával. Ez a törpefalu az Észak- magyarországi középhegységben, Miskolctól közúton kb. 60 kilométerre északra, a szlovák határtól 6 kilométerre fekszik. Zsáktelepülés, csak a 2614-es útból Viszló és Tornaszentjakab között kiágazó úton érhető el északkeleti irányból. A település Magyarország egyik legcsendesebb, legnyugalmasabb települése, úgy mondják erre itt: „a csend még hallható”. „Debréte Vendégházak” néven a falusi turizmus fellendült. Közterületei rendkívül ápoltak és rendezettek, hosszában keresztülnyúló, a polgármesteri hivataltól a patak déli hídjáig húzódó főtere parkosított.

A cikk többek között arra is kitér, hogy a település boltja bezárt, csak mozgóbolt elérhető. Debréte kiemelkedő természeti értéke többek közt a környező erdők igen gazdag vadállománya, így gyakran emberközelben figyelhetőek meg vaddisznók, szarvasok, rókák és más nagyobb emlősök.

A lista harmadik helyén található a mindössze 12 főt számláló Tornakápolna, amely az Edelényi járásban, az Északi-középhegységben, azon belül is az Aggteleki-karszttól nem messze, a Galyaságban, az Aggteleki Nemzeti Park területén, Aggtelektől körülbelül 10 kilométerre lelhető. Zsáktelepülés, így az egyetlen megközelítési módja Szinpetriből van. 350 méteres tengerszint feletti magasságban, egy hegyen helyezkedik el, nagyszerű kilátással a környező dimbes-dombos tájra és a határon túl, Szlovákiában lévő Tátra csúcsaira. A háborítatlan környezet vonzó a turisták számára.

A lista ötödik helyezettje pedig a 14 főt számláló Tornabarakony, amelyet szintén az Edelényi járásban találjuk. Miskolctól mintegy 90 kilométerre északra, Tornaszentandrás délkeleti szomszédságában fekszik, zsáktelepülés. A település a török időkben néptelenedett el, 1720 után az elnéptelenedett falut ruszin görögkatolikus jobbágyokkal népesítették újra.

Forrás és további részletek: HelloVidek.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek