Megtilthatjuk, hogy a szomszéd a házunk előtt parkoljon?

Megosztás

A vidéki élet szépségeiről az embernek rögtön a nyugalom, a jó levegő, a csendes éjszakák, a tágas élettér és persze a bosszantó szomszéd jut eszébe. Méltatlanul kevés szó esik a mindannyiunk számára ismerős szomszédról, aki kizárólag vasárnap hajnalban hajlandó lenyírni le a zöld gyepet és a délutáni szieszta idején kap kedvet a flexeléshez.

Ugyanilyen kényes kérdés a parkolás: közterület a házam előtti terület, vagy joggal kérem, hogy hagyják szabadon a szomszédok és vendégeik? Kihelyezhetek köveket és karókat, vagy sem? A problémát sokan sokféle módon kezelik, de mihez van joga egy háztulajdonosnak?

Először is fontos leszögezni, hogy az egyre inkább elterjedt önkényes akadályozás nem megengedett. Közterületre engedély hiányában semmilyen tárgy nem helyezhető el, tehát kövek, szikladarabok, betontömb, karó, oszlop sem. Aki mégis korlátozza a parkolást, az bírságot kaphat, ha pedig az önkormányzati engedély nélkül kirakott tárgy kárt okoz – például nekihajt egy autó –, akkor kártérítési kötelezettség is keletkezik.

Az ingatlan előtti területnek lehet egy vagy akár teljes része magánterület, itt értelemszerűen megtiltható a parkolás.

De közterület esetén úgy érdemes megközelíteni a kérdést, hogy ahol a KRESZ megengedi a közterületen a megállást és várakozást, ott szabad megállni és várakozni. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonosának nincs „bérelt helye” a saját háza előtti közterületen, így amennyiben nincs tiltó tábla, illetve a várakozás KRESZ-ben írt egyéb feltételei is teljesülnek, akkor azt parkolásra más is igénybe veheti.

Ám hiába közterület, de nem lehet úgy parkolni más háza előtt, hogy azzal a kapubeállót elálljuk, vagy akár részben elfoglaljuk, a ki- és bekanyarodást akadályozzuk. Zöldterületre sem szabad parkolni, ezt önkormányzati rendeletek szabályozzák, ilyen esetben a közterület-felügyelet vagy a rendőrség is bírságolhat, akár bejelentés alapján, akár anélkül.

Összességében elmondható, hogy a jogszabályok igen világosan megmondják, hogy mit lehet és mit nem. Ha mégis vitás helyzet alakul ki, inkább keressük meg az önkormányzatot, mintsem mi magunk próbáljuk megoldani a problémát.

Fotó:GettyImages

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek