Egyre szélesebb körű összefogás alakult ki, hogy a miskolci elkerülő ne legyen fizetős, csak a fideszesek hiányoznak

Megosztás

A Velünk a Város frakció és személyesen a polgármester után már helyi civilek is tiltakoznak, hogy az M30-as miskolci elkerülő útja fizetőssé váljon. Egyre szélesebb körűvé kezd válni a tiltakozás és az ellenállás, csak a fideszes képviselők és helyi megmondóemberek vannak kínos csendben, köztük az általunk megválasztott országgyűlési képviselők is.

Miskolc forgalmát óriási mértékben megdobná a Fidesz-kormány legújabb javaslata, végképp élhetetlenné válna a közlekedési szempontból már most sem éppen könnyű helyzetben levő megyeszékhely. A kormány most még nagyobb forgalmat szabadítana Miskolc belvárosára, de vajon az elvileg a város érdekében dolgozó fideszes képviselők miért nem lobbiznak a lehető legnagyobb lendülettel főnökeiknél, hogy felejtsék el ezt az ostorcsapást Miskolc számára?

Helyettük a civilek próbálnak szerencsét, illetve gyakorlatilag a Fideszen kívül már lassan mindenki.

Petíciót indított a Helyi Civilek Szövetsége Egyesület azért, hogy továbbra is ingyenes maradjon, a M30 autópálya Miskolcot elkerülő szakasza – írja a Minap.hu. Ahogyan arról korábban a Borsod24 is az elsők között beszámolt, néhány napja jelent meg a hír, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium augusztus 25-én kiadott egy jogszabálytervezete szerint több változásra is készülni kellene a hazai utakon. Ezek közül talán a legjelentősebb, hogy bővülne a díjköteles útszakaszok listája, fizetőssé válna az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza (Miskolc Dél és Miskolc Észak kijáratok között). A módosítás indoklása szerint mindezt 150 milliárd extra bevétel reményében tenné a kormány.

A Helyi Civilek Szövetsége a petícióban úgy fogalmaz, a helyiek és a szervezet véleménye szerint Miskolc esetében semmiképpen sem várható, hogy a módosítás miatt többen váltanak majd autópálya-matricát, mivel az elkerülő út helyett vélhetően a legtöbben a városon átvezető szakaszokat fogják választani azok az autósok, akik most élnek az elkerülő előnyeivel. Vagyis a módosítás jelentősen megnövelheti a vármegyeszékhely forgalmát, ezzel dugókat előidézve, rontva a levegő és a miskolciak életminőségét.

– Kérjük a Tisztelt Minisztériumot, hogy az M30-as Miskolci elkerülő szakaszát tartsák meg ingyenesnek, és töröljék ezt a változást a készülő törvényből, így segítve a Miskolcon és környékén élők életét! – zárul a petíció.

A Helyi Civilek Szövetségének petícióját itt tudja aláírni. A két napja indult tiltakozóakciót a cikk megjelenéséig több mint 730-an írták alá.

A civilek mellett a politika is tiltakozik a döntés ellen: a Miskolcot irányító Velünk a Város frakció szombaton este közleményben jelentette be, hogy tiltakoznak a tervezet ellen. Nyílt levelet írtak a kormánynak az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszának ingyenesen tartása érdekében, amit három munkanapra elhelyeztek a városháza portáján, hogy a városi képviselők aláírják azt, beleérve a kormánypártiakat is. Mint fogalmaztak, szerda este nyilvánosságra hozzák a levelet az aláírók névsorával együtt. Veres Pál polgármester szintén mindent megtesz, hogy ne váljon fizetőssé az elkerülő út.

A miskolciak nagyon várják, hogy a megválasztott fideszes képviselők, például Csöbör Katalin, vagy éppen Kiss János is minden erejét latba vesse és lobbizzon a város érdekében, de egyelőre mindketten kínos csendben várakoznak a számukra és Miskolc számára is kellemetlen ügyben, de Alakszai Zoltán véleményét sem ismerhettük meg, mivel a kormánymegbízott úgyszintén feltűnően csendben van az M30-assal kapcsolatban.

Egy kis adalék, Csöbör Katalin 2021-ben ezt a bejegyzést tette:

Akkor most nagy nehezítés következett be a Fidesznek köszönhetően?

Rosszul öregednek ezek a bejegyzések, egy újabb fideszes megszorítás a választások óta, amit képtelenek kormánypárti képviselőink megakadályozni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek