Vajon megbirkózik Miskolc két nagy rockfesztivállal?

Megosztás

Az 1973-as miskolci Rockfesztivál ötvenedik évfordulójának alkalmából két nagyszabású eseményt rendeznek Miskolcon, alig egy hét különbséggel. Június első hétvégéjén a Diósgyőrfeszten, majd egy héttel később a Lovagi Tornák Terén, a Rock 50 című rendezvényen csápolhatunk. Nagy kérdés, bírja-e majd pénztárcával és energiával a borsodi megyeszékhely közönsége a hirtelen ölébe hullott lehetőségeket, vagy “felfalja” egymást a két esemény?

A Borangolást és a Miskolci Egyetemi Napokat követően is bővelkedik koncertekben a koranyár Miskolcon. Az egyik kiemelt program Diósgyőrfeszt, melynek keretében az idén ötéves új stadiont kétnapos fesztivállal ünnepli a DVTK június 2-án és 3-án, ráadásul ötven évvel ezelőtt, épp itt, az akkori stadionban rendezték a Diósgyőri Rockfesztivált.

A hagyományteremtő céllal életre hívott Diósgyőrfeszten – a rockot és az emlékfesztivál hangulatot mellőzve – a hazai popzenei élet legismertebb előadói, valamint egy belga világsztár DJ szórakoztatják a kilátogatókat. A 2018-ban az év stadionjának választott DVTK Stadionban még soha nem volt élőzenei koncert, így valóban most lehet először “miénk a pálya”. Péntek este 6-tól a Honeybeast nyitja meg a fellépők sorát, őket 19:45-től a kilencvenes évek több nagy slágerét magáénak tudó duója, a TNT követi. Fél 10-től aztán napjaink legnépszerűbb énekesnője, Ruzsa Magdi lép fel, az estét pedig a 23:30-kor színpadra lépő, egyébként szerencsi származású zenekar, a Hooligans zárja. A rendezvény második napján, szombaton az X Faktorból ismertté vált fiatal énekesnő, Paulina indítja a bulit, őt a BSW követi. Fél 10-től a Wellhello-é a színpad, majd az est megkoronázásaként, fél 12-től egészen hajnal 1-ig a belga sztár DJ, a Lost Frequencies pörgeti a lemezeket a Diósgyőri Stadionban.

Az esemény kapcsán a Borsod24 megkereste Orosz Gábor főszervezőt, aki írásban kérte a kérdéseinket, de a több nappal ezelőtti levélre hiába vártuk a választ. (Megjegyzendő: a DVTK rendszeresen elutasít minden kérést, amely lapunktól érkezik, amióta újságírónk rákérdezett arra, hogy az energiaválság közepette milyen technológiával és költséggel napoztatják illetve fűtik a stadion gyepét.)

Hogy ne maradjunk információk nélkül, fellapoztuk a kormánypropagandát közvetítő megyei napilapot, ahol megtaláltuk a rendező nyilatkozatait, sőt reklámjait is. Orosz Gábor a boon.hu-nak elmondta: “számos évforduló adhatja a rendezvény apropóját, de a legfontosabb az, hogy Miskolc jelenleg nincs rajta az ország fesztiváltérképén, és mi ezen szeretnénk változtatni. Korábban voltak többnapos fesztiválok a városban, például a Népkertben a sörfesztiválok, amelyek megmozgattak kicsiket és nagyokat, egyéneket és baráti társaságokat egyaránt, de mára már ilyenre nem tudunk példát mondani és nem szeretnénk, hogy ez a város fesztivál nélkül maradjon” – nyilatkozta.

A fesztiváligazgató a zenei-és közösségi élmény mellett fesztiválhangulatot és fantasztikus látványt is ígért, de a jegyek fogyásáról nem nyilatkozott. Az mindenesetre árulkodó jel lehet, hogy a nyitónap előtt a Miskolci Egyetem összes hallgatója levelet kapott az eseménnyel kapcsolatban, amelyben 50% kedvezmény ígérnek a nappalis hallgatóknak. Mindez a szakértők szerint azt jelenti, nem fogynak a belépők…

A rendezvényre amúgy június 1-ig lehetett kedvezményesen jegyet vásárolni: az egynapos állójegyet 10 990 forintért, a kétnaposat 16 990-ért árulták. Ülőjegyet egy napra már 9990 forintért vehettünk, a kétnapos bérletet 15 990-ért adták, míg a kiemelt ülőjegy 13 990, illetve 19 990 forintba kerül. VIP bérletet is vásárolhattunk 29 990 forintért – de ezek a belépők hamar eltűntek a kínálatból, ami az is jelentheti, hogy a miskolci közönségnek minden pénzt megér az esemény, de a józanabb értékelések szerint a szervezők maguk között, illetve a kiemelt partnereknek osztották ki ezeket a tiketteket.

Szintén árulkodó jel a jegyértékesítéssel kapcsolatban, hogy a DVTK néhány nappal ezelőtt bejelentette: a klub tavalyi bérletesei mind a két napon ingyenesen léphetnek be a fesztivál területére.

A stadionkoncert után egy héttel aztán ismét fesztiválhelyszínné válik Diósgyőr: a június 9-i nagyzenekaros Majka-koncert másnapján, a Lovagi Tornák Tere ad otthont a Rock 50 elnevezésű fesztiválnak, ami az idén jubiláló, azóta már legendássá vált rokfesztiválnak állít emléket. Mint ismert, 1973. június 10-én, az ország minden tájáról érkezett több mint húszezer néző előtt a diósgyőri stadionban rendezték meg Magyarország és Közép-Kelet-Európa első rockfesztiválját.

„A magyar Woodstock néven elhíresült fesztivál most, ötven év múltán újra életre kel. Az akkori fellépők közül már nem mindenki lehet jelen az idei év legnagyobb rock ünnepén. De a nagy rock generáció tagjai most is – fenn az égben és lenn a földön – együtt ünnepelnek. Színpadon a kor legnagyobb sztárjai talán utoljára így együtt. Schuszter Lóri, Karácsony János, Solti János, Tátrai Tibor, a P. Mobil, és velük ünnepel az Ivan & The Parazol, Bohemian Betyars, Péterfy Bori, a Miskolci Illés Emlékzenekar és mások. Egy nap, ami az idei nyár legnagyobb zenei ünnep ” – mesélte lapunknak Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ vezetője a rendezvényről.

A városi cég ügyvezetője kérdésünkre azt is elmondta, hogy nyilvánvalóan nem szerencsés a két fesztivál megrendezése ilyen közeli időpontban, de amire kiderült a párhuzamos szervezés, már nem sokat lehetett tenni. A DVTK-val történt egyeztetés során már csak abban tudtak megegyezni, hogy a stadionkoncert fellépői vegyes kínálatot fognak képviselni, míg a Rock 50 igyekszik megőrizni az 50 évvel ezelőtti koncert emlékét és felidézni annak hangulatát – ezzel is különbséget igyekezve teremteni a két fesztivál között.

Akinek nem lenne elég két fesztivál, az még elmehet a borsodi szupersztár, Majka fellépésére is


Az esemény nagyszínpadán egyébként délután négytől csapnak majd a húrok közé: fellép az Ivan and the Parazol, Tátrai Tibor zenekara, a godfater., Péterfy Bori & the Love Band, Tunyogi Bernadettel kiegészülve játszik a P.Mobil, de színpada lép Karácsony János és Solti János is a Zenevonattal. A kisszínpadon fél 2-től a Miskolci Illés EmlékZenekar lesz látható. Sokáig úgy volt, hogy Török Ádám egy miskolci formáció, a Mini Art-űr vendégeként erősíti a mezőnyt. Az élet azonban közbeszólt: az énekes és dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere áprilisban elhunyt. Tiszteletére a mostani koncert Török Ádám emlékműsorrá vált. A rendezvény zárásaként pedig 0.30-tól Bohemian Betyars lép fel.


A Rock 50-re a 6900 forintért kínált super early bird jegyek május végére elfogytak, de korlátozott darabszámban továbbra is árulnak early bird jegyeket 8900 forintért, míg a normál jegy 9900 forintba kerül az egynapos fesztiválra.  

A jubileumhoz kapcsolódva a Beatkorszak és a Miskolci Kulturális Központ szervezésében június 9-én, pénteken 10-16 között a rendszerváltás előtti könnyűzenei fesztiválokról szóló konferenciát szerveznek a Városházán Volt egyszer sok fesztivál címmel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] emailcímen lehet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek