József Attila Lillafüreden írta egyik legszebb versét

Megosztás

1964 óta április 11-e, József Attila születésnapja a Költészet Napjának számít Magyarországon. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a költő egyik legszebb verse nálunk, Borsodban, pontosabban Lillafüreden született.

2005. április 10-én, József Attila születésének századik évfordulója alkalmából avatták fel a költő szobrát Lillafüreden, mely a Szinva-patak vízesése mellett egy falnak támaszkodva látható, ahogy lehunyt szemmel élvezi a természet hangjait. A mellette lévő falfelületen, egyik legösszetettebb versének, az Ódának részleteit olvashatjuk. Varga Éva szobrászművész választása azért esett erre a versre, mert a költő itt, Lillafüreden írta 1933-ban, az Írók Gazdasági Egyesülete által szervezett találkozó ideje alatt. A vers ihletője Márton Márta művészettörténész volt, akit József Attila a költőhéten ismert meg, viszont az ismeretségből nem alakult ki semmiféle érzelmi kötelék a két fél között. Bár a költő az Óda című verset csupán pillanatnyi fellángolásból írta, akkori élettársa, Szántó Judit miután elolvasta, féltékenységből öngyilkosságot kísérelt meg. Kapcsolatuk ezt a próbát még kiállta – később ugyanis kibékültek -, azonban a folyamatos létbizonytalanság miatt néhány év múlva szakítottak.

József Attila szobra Lillafüreden (MTVA Archívum)

A Magyar Költészet Napja alkalmából több program várja az érdeklődőket Miskolcon: az Avasi Közösségi Kávézóban április 11-én 18 órától Slam Poetry estet tartanak, április 20-án pedig a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. rendez szavalóverseny a Művészetek Házában.

Wikipédia

Kiemelt kép: hellomiskolc.blog.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek