Tizenhétezer eurót lopott és mosott tisztára a borsodi pár

Megosztás

Ítéletet hozott a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a párnak az ügyében, akikkel szemben lopás minősített esete és pénzmosás bűntette miatt indult büntetőeljárás – számolt be róla a Miskolci Törvényszék honlapja.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott férfi tudott arról, hogy az egyik ismerőse kazincbarcikai lakásában nagyobb pénzösszeget tart. Hamis indokkal elkérte a társasház lépcsőházi bejáratának kulcsát, tudva azt, hogy a kulcscsomón a lakás bejárati ajtajának kulcsa is rajta van. Azokat lemásolta, majd az eredeti kulcscsomót visszaadta.

Néhány nappal később a férfi elváltoztatott hangon felhívta ismerősét és magát postai alkalmazottnak kiadva „elcsalta otthonról” egy küldemény átvételének ürügyén.

Az I. rendű vádlott kihasználta, hogy a lakásban senki sem tartózkodik, oda a másolt kulcsokkal bejutva egy lezárt pénzkazettát tulajdonított el a benne lévő 17 ezer euróval és 700 ezer forinttal. Élettársával, a II. rendű vádlottal közösen élték fel a megszerzett összeget.

A bíróság az I. rendű vádlottat jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében és nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében, míg II. rendű vádlottat jelentős értéket meg nem haladó értékre elkövetett pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek és I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, míg a II. rendű terhelttel szemben kiszabott 1 év 6 hónap szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, valamint őt előzetes mentesítésben részesítette. Mindkettejüket kötelezte továbbá az okozott kár megtérítésére.

Enyhítő körülményként értékelte a vádlottak vonatkozásában beismerő vallomásukat, míg súlyosító körülményként esett latba az ilyen és hasonló cselekmények elszaporodottsága. Az ítélet nem jogerős.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek