Látványos videón a Miskolcot a vasgyárral összekötő vasútvonal

Megosztás

A 93. számú vasútvonal egykor nagyon fontos szerepet töltött be, ugyanis ez jelentette az összeköttetést Miskolc városa és a Diósgyőri Vasgyár között. Napjainkban már csak enyészetnek indult romok jelzik az egykori nyüzsgő forgalmat.

A város és a vasgyár közötti, 1873-ban kiépített, mintegy 15 kilométer hosszú vasútvonalon régen dolgozók százai jártak munkába és haza, manapság azonban már csak minimális teherforgalom zajlik a vonalon, mely Miskolc-Rendező pályaudvarról indul, Hejőcsabáig szinte párhuzamosan a 3-as számú főúttal. A Csabavezér úton egy felüljáró vezeti át a vasutat, majd megkerüli az Avasi lakótelepet. A Miskolctapolca felé vezető út felett szintén egy felüljárón megy át a vasút, hogy az Egyetemváros mellett elhaladva Ruzsinszőlőn keresztül egy alagúton át a Diósgyőri Vasgyár területére fusson be.

Az alagút bejárata

Ott, ahol jelenleg az avasi Tesco áll, régen a Hejőcsabai Cementgyár gépjavító műhelye működött, ahová egy iparvágány kiágazás vezetett, ez azonban ma már nem létezik, ugyanis a síneket felszedték, a régi bakterházat pedig elbontották.

A vasútvonal a Diósgyőr-Vasgyár vasútállomásig villamosított, azonban a felsővezeték jelenleg nincs áram alatt, ugyanis a Ládi rakodótelep felé induló kiszolgáló meneteket dízelmozdonyokkal továbbítják, melyek ma már nagyon ritkán közlekednek.

Diósgyőr-Vasgyár vasútállomás lepusztult épülete (Ágh Tamás)

A Diósgyőr-Vasgyár állomás után volt egy kis rendező, ahol a kocsikat összerakták. Az egykori öt vágányból ma már csak egyet, az átmenő fővágányt használják. A vágányok nagy részét felszedték, a régi iparvágány kiágazások helyein mára 5-6 méteres fák tornyosulnak az ég felé.

Az alábbi videóban megtekinthető a vasútvonal teljes hossza négyszeres gyorsítással.

2021.05.29 Railcam Miskolc-Tiszai – Diósgyőr 4x gyorsítással

▶️ Fotós oldalam: https://www.facebook.com/albertdanifotok/ ▶️ Instagram: https://www.instagram.com/a.dani0227/ ▶️ Paypal: https://paypal.me/Adani12345 ▶️ Patreon: https://www.patreon.com/adani12345 Bankszámla: 10404247-93423860-01440000 K&H bank Logóért köszönet Tóth Attilának: https://www.facebook.com/attila.toth.badwolf Miskolc-Diósgyőr alagúton át különvonattal. Eredeti sebességgel fent lesz majd, hanggal csak a vonat személyzet megengedi.

Kiemelt kép: A vasútvonal az Avas-déli lakótelep házai alatt

Képek: jakadam.hu

Forrás: vasutallomasok.hu, Rikári, iho.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek