Ahhoz, hogy ne induljon újra a miskolci cementgyár, félmilliót kellene összeadni pár nap alatt a támogatóknak

Megosztás

Döntött a miskolci törvényszék, teljesen új eljárás lefolytatása szükséges, de ennek költségei vannak – és az 500 000 forint előteremtétéhez sürgős segítséget kér a Zöld Kapcsolat Egyesület. Fontos, hogy végre kimondták: a magyar állam az elmúlt egy évben semmit nem tett a lakosság egészségi állapotának javítása és a szálló por csökkentése érdekében.

A részleteket a Miskolci Cementgyár Stop nevű Facebook-oldalon olvashattuk. Legalább részben a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat.

“A Miskolci Törvényszék február 8-án tartott tárgyalást a Zöld Kapcsolat Egyesület, a Pest Megyei Kormányhivatal ellen (a hejőcsabai cementgyárral kapcsolatos, közigazgatási határozat felülvizsgálata iránt) indított perében. Mint ismeretes a Kúria, mint felülvizsgálati bíróság, hatályon kívül helyezte és új eljárásra, új határozat hozatalára utasította a bíróságot és igazságügyi levegőminőségvédelmi és zajvédelmi szakértő kirendelését indítványozta.

A Törvényszék tegnapi ülésén kötelezte egyesületünket arra, hogy 8 napon belül helyezzünk letétbe 500000 Ft szakértői díjat, mely a díjkalkuláció révén, akár növekedhet is a későbbiekben. Ugyancsak 8 nap áll rendelkezésünkre, hogy a szakértői kérdéseket is benyújtsuk. Az új eljárásban már figyelembe kell venni az Európai Bíróság tavaly februárban hozott C627/2018-as elmarasztaló ítéletét is (Bizottság kontra Magyarország PM10-határértékek túllépése), illetve az időközben szigorodott BAT (legjobb elérhető technika) előírásait is. Az Egyesület február 4-én panaszt is benyújtott az Európai Bizottsághoz, mert véleménye szerint a Magyar Állam az eltelt egy évben továbbra sem hozott semmilyen jelentős nemzeti intézkedést a szállópor terhelés csökkentése, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.

Fenti indokok miatt, az igazságügyi szakértői költségek fedezete érdekében 8 napos adománygyűjtő kampányt szervezünk 2022. február 9-16 között. A Zöld Kapcsolat Egyesület bankszámlaszámára 10700086-43426809-51100005 „adomány” címen várjuk azok támogatását, akik anyagilag szeretnének hozzájárulni ügyünk folyattatásához. A tegnap szervezett fórumon az érintett és érdeklődő lakosok számos szakmai és operatív területen is felajánlottak segítséget, mely révén a civil munkacsoport megerősítve tudja folytatni közérdekű környezetvédelmi munkáját.

Zöld Kapcsolat Egyesület

További információ: [email protected]
706002852″

Kapcsolódó cikkek