Borsod legszebb helyei – Tokaj

Megosztás

A 2002 óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő Tokaji borvidék központja, névadó települése a Tisza és a Bodrog összefolyásánál, a Kopasz-hegy lábánál fekszik, megyénk székhelyétől közel 55 kilométerre. A világhírű tokaji borok hazája Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik kiemelkedő turistacélpontja, mely rengeteg programmal várja a látogatókat, emellett a város nevezetességei és a táj szépsége is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A két folyó találkozása (Vízivándor)

A városba látogatóknak mindenképpen érdemes felkeresnie a Tokaji Múzeumot, mely egy 18. században épült egykori kereskedőházban üzemel 1985 óta. Az intézmény állandó tárlata nagyon sokrétű, ugyanis a kiállított tételek között – sok más mellett – őskori leletek, az egykori tokaji várban állomásozó katonák használati tárgyai, illetve a ház építésének időszakából származó berendezések is megtekinthetők, valamint egy felbecsülhetetlen értékű műgyűjtemény is helyet kapott az ódon falak között.

Gönci hordók a Tokaji Múzeum pincéjében

A 2015 óta működő Világörökségi Bormúzeum – amely a sors furcsa fintoraként az ún. Serházban kapott helyet – a vidék hagyományos értékeivel, a híres tokaji borokkal, és más világörökségi borvidékek bemutatásával ismerteti meg az érdeklődőket egy rendkívül interaktív tárlat során.

A tokaji Jézus Szíve Templom (Wikipédia)

Tokaj városának nevezetességei közé tartozik többek között a 20. század elején neoromán stílusban újjáépített Jézus Szíve Templom, a központban található Kossuth téren álló Bacchus-kút, valamint az ország egyik legrégibb Tisza hídja, melyen a folyó túloldalán fekvő Rakamaz felé lehet átkelni.

A tokaji Tisza-híd (Wikipédia)

A városból kiindulva lehetőség nyílik egy kis kiruccanásra a túrázás szerelmeseinek a környékbeli magaslatokon. A Kopasz-hegy 512 méteres csúcsán épült TV-torony bár nem üzemel kilátóként, a hegytetőről gyönyörű panoráma nyílik egész Tokaj-Hegyaljára és az Alföld rónáira. A kevésbé vállalkozó szelleműek a Finánc-dombi kilátóhoz a Tisza-híddal szemben egy lépcsősoron juthatnak fel, ahonnan szintén csodás a kilátás. Emellett a látogatók két tanösvényen ismerhetik meg a környék növény- és állatvilágát, illetve megkóstolhatják a helyi borkülönlegességeket, a biciklisek számos kerékpárúton tekerhetik körbe a vidéket, valamint kajak-kenu és sétahajótúrát is lehet tenni a Tiszán és a Bodrogon.

A Kopasz-hegy (Wikipédia)

Tokaj városa természetesen nemcsak a műkedvelőket és a túrázókat várja. A számtalan borház és pince mellett jó néhány rendezvény biztosít lehetőséget a világhírű tokaji borokkal való ismerkedéshez, például a Tokaji Bornapok, mely az idén június első hétvégéjén kerül megrendezésre, vagy a Tokaji Szüreti Napok, folyó év október elején.

Forrás: csodahelyek.hu, tokajimuzeum.hu, tokajinfok.hu

Kiemelt kép: 24.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek