“Menteni bármi áron” – Hét embert sikerült kimenteniük a romok alól a Baptistáknak

Megosztás

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, szerdán a miskolci városvezetés emlékplakettet adott át azoknak a helyi kötődésű önkénteseknek, akik részt vettek a törökországi földrengés által sújtott területek mentési munkálataiban. Lehoczki László és Binda Nikoletta, a Spider Mentőcsoport tagjai mellett kitüntetésben részesült dr. Mezősi Tamás, a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány elnöke is, aki hű társával, Trafyval járta meg a katasztrófa helyszínét. Jelen írásunkban róluk kívánunk szólni néhány mondatban.

Dr. Mezősi Tamás rendkívül sokrétű embernek számít, ugyanis Debrecenben tanári, Miskolcon jogász és közgazdász diplomát szerzett, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen okleveles rehabilitációs szakember lett a látássérülés területén, továbbá terápiás, vakvezető, mozgássérült segítő és rohamjelző kutyák képzésére jogosító képzettségeket is elsajátított. Jelenleg – sok egyéb más mellett – a jászberényi illetékességű Kutyákkal az Életért Alapítvány kiképzője.

Az ember legjobb barátja (kép: Facebook)

Tamás négyláú társa, Trafy, a nyolc éves labrador kan kiképzett vakvezető, mozgássérült segítő és rohamjelző kutya, valamint vizsgázott terápiás kutya. Harmadik mukakörében mentőkutyaként romkutatásban, területkeresésében és nyomkövetésben is megszerezte a legmagasabb nemzetközi minősítést.

Az alapítvány mentőkutyás önkéntesei magyar idő szerint február 7-én 14 órakor érkeztek meg a törökországi Hatay városába, a 18 főből álló Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 egészségügyi és kutató-mentőcsapatának tagjaiként. Onnan a korábban másfél milliós lakosú Antakyába irányították őket. Ez a város szenvedte el talán a legnagyobb pusztítást. Tamáséknak végül 7 embert sikerült kimenteniük a romok alól.

Ezek a mindig keménynek tűnő, tapasztalt szakemberek az utolsó reményig küzdenek azért, hogy találjanak újabb életjelet az összedőlt házak alatt. Dr…. | By Baptista Szeretetszolgálat | Facebook

23K views, 824 likes, 302 loves, 45 comments, 152 shares, Facebook Watch Videos from Baptista Szeretetszolgálat: Ezek a mindig keménynek tűnő, tapasztalt szakemberek az utolsó reményig küzdenek…

– Az ott tartózkodásunk idején is rengeteg utórengés volt, naponta akár húsz is, közöttük több 5-ös erősségű. Az álló épületek sem voltak biztonságosak. A városból nagyon sokan elmenekültek, azonban az üzemanyaghiány miatt rengeteg ember táborozott le az utcákon. Legtöbben az összeomlott házuk környékén, vagy a menedéktáborokban. Az ivóvízellátást szerencsére megoldott a térségben, ami nagyon fontos, különben könnyedén felütheti a fejét a kolerajárvány – foglalta össze az ott tapasztaltakat dr. Mezősi Tamás.

Forrás: segitokutya.eu, barathegyisegitokutya.hu, szolnoktv.hu, boon.hu, Baptista Szeretetszolgálat Facebook

Kiemelt kép: A Kutyákkal az Életért Alapítvány önkéntesei (balról jobbra): Mező Marcell és Black, Mezősi Tamás és Trafy, Szabó Gábor és Gogo (Facebook)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek