Pályafűtés nincs, de a gyep napoztatására szívesen költ a DVTK

Megosztás

A DVTK tavaly októberben jelentette be, hogy a spórolás jegyében határozatlan időre szüneteltetik a gyepfűtést és a fűnapoztató rendszereket. Ennek ellenére érdekes látvány fogadta az egyik gyanútlan járókelőt, aki egy napfényes februári délutánon a stadion környékére vetődött.

Sokan azt gondolják hogy irigylésre méltó életük van a focistáknak, de biztosan nem akkor, amikor mínusz 4 fok van, csúszik a pálya és még gólt is kéne rúgni. “A pálya nem volt fűtve, szét van fagyva, és így játszottak rajta a futballisták, emiatt dicséret érdemli őket. A harciasság, a küzdelem, a koncentráció volt a legfontosabb és az, hogy nem sérült meg senki.” Így értékelte a a szezon első DVTK meccsét Kuznyecov Szergej edző, miután a szurkolók szerint nem túl meggyőzően 1:0-ra legyőzték a Tiszakécskét.

Új értelmet nyer a magyar sportolói teljesítmény, ha annak is örülhetünk, hogy épségben megússza egy focista a kétszer 45 percet, ezért szerettük volna megtudni, hogy mégis milyen költségei vannak egy ilyen gyepfűtési rendszernek és meddig kell még nélkülözni. Kérdéseinkkel megkerestük a DVTK sajtóosztályát, akik azt írták, hogy nem nem szeretnének élni a válaszadás lehetőségével.

De még mielőtt lezártnak tekinthettük volna az ügyet, egy érdekes Facebook-bejegyzésbe botlottunk. A pár soros poszt és a fénykép tanúsága szerint a kellemes, napsütéses idő ellenére a miskolci pálya le van terítve egy fátyolfóliával és a hatalmas felületet egy csirkekeltetőre hasonlító gépezettel világítják meg. Szikrázó napsütésben, alig egy héttel a fagyos mérkőzés után.

Plusz 10 fokban a fűnapoztató is szívesebben dolgozik

Ahogyan azt korábbi nyilatkozatokból megtudtuk, a fűnapoztató a fűhibák regenerálódására szolgál azokban a fedett stadionokban, melyeknek tetőszerkezete félig, vagy teljes egészében kitakarja a napfényt. Így az árnyékosabb részeken sem kell nélkülözni az ápolt, zöld gyepet. Még februárban sem.

Pontos információink nincsenek egy ilyen fűszépítő berendezés üzemeltetési költségeiről, de néhány évvel ezelőtt a Blikknek nyilatkozott Szekeres Tamás, a Fradi stadion ügyvezető igazgatója, aki a „napoztató” gépről akkor azt mondta, hogy óvatosan kell vele bánni, mert sokat fogyaszt…

Attól tartunk, hogy 2014 óta ez a költség a sokszorosára emelkedett. Ember legyen a talpán, aki ezt érti. A fűhibák regenerálódására van forrás, de a mérkőzés biztonságos lebonyolítására nincs.

Olvasónk fotója a pályáról

Forrás: dvtk.eu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek