A Szimbiózis Alapítvány saját békákkal készül a Kocsonyafesztiválra

Megosztás

A Szimbiózis Alapítvány is ott lesz a Kocsonyafesztiválon, kézzel készített békákkal és kocsonyával érkeznek.

Az 1999-ben létrehozott miskolci Szimbiózis Alapítvány sokféle módon támogatja a sérülteket nevelő családokat, van, akinek a szállításban nyújtanak segítséget, másoknak speciális táborokkal, nappali ellátással segítenek. Emellett fontos tevékenységük, hogy a felnőtt fogyatékkal élőket hozzásegítsék a minőségi és tartalmas önálló élethez: foglalkoztatással, képzésekkel, lakhatással.

Amikor meghallottuk, hogy ebben az évben megrendezik a Kocsonyafesztivált, arra gondoltunk, hogy kibérelünk egy standot – mondta a boon.hu-nak Jakubinyi László, az alapítvány elnöke. Azon gondolkodtunk, hogy mint helyi társadalmi vállalkozás, tehát nem mint fogyatékos emberek otthona, milyen tematikus termékeket tudnánk kínálni a fesztivál vendégeinek. Vannak munkavállalóink, akik olyan kézműves termékeket képesek készíteni, amelyeket az emberek szívesen megvásárolnának. Teljesen piaci alapon, mintha egy helyi termelő készítené azokat. Az egyik ötletünk a béka volt, aminek a készítését már el is kezdtük.

Ezeket fogyatékos emberek varrják, kézzel, gyönyörű öltésekkel. Kétféle béka készül, az egyik lelógatós, a másik pedig asztalra tehetős. Ez lesz az egyik termékünk a kocsonyafesztiválon – árulta el Jakubinyi László.

Az alapítvány mindenképpen szeretne valamilyen gasztrotermékkel is megjelenni, ezért úgy döntöttek, hogy legyen az a kocsonya. Hagyományos miskolci kocsonya, sertésből, zöldségekkel, amit a baráthegyi konyhájukban fognak elkészíteni. Gondolkodtak alternatív megoldásokon is, vega- vagy gyümölcskocsonyán, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fesztiválon mindig a hagyományos kocsonyának van a legnagyobb sikere.

Van az alapítványnak egy fazekasműhelye, ott készülnének a kerámiabékák, méghozzá egy békaherceg és egy békahercegnő. Ők pislognak majd ki a Szimbiózis Alapítvány kocsonyájából, mondta az alapítvány elnöke.

Kép: minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek