Borsod legszebb helyei – Áldó Krisztus szobor (Tarcal)

Megosztás

Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb látnivalóit felvonultató rovatunkban ma a tarcali Áldó Krisztus szobrot mutatjuk be, mely 8,5 méteres magasságával és közel 50 tonnás súlyával Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobra.

Szabó Sándor szerencsi szobrász öt gránittömbből álló alkotása egy rusztikus, faragott kövekből álló talapzaton nyugszik, jobb kezével áldást osztva, a falu felé fordulva. A szobrot egy gávavencsellői vállalkozó ajándékozta Tarcalnak, melyet 2015. március 25-én állítottak fel a település szélén lévő Ó-temető feletti dombra. A szobor körüli sétány kialakÍtása során összesen 18 db díszfa, 96 db gyümölcsfa, 1837 db cserje, 1957 db évelő és 3120 db virághagyma került betelepítésre, emellett fából készült asztalok, padok várják a látogatókat, akik egy 130 fokból álló falépcsőn mászhatnak fel a dombra.

A szobortól a zarándokturizmus fellendülését várják

A helyszín kiválasztása szimbolikus, Tarcal ugyanis a több, mint 1400 km hosszú Mária út (Mariazell-Máriapócs-Csíksomlyó) főtengelyén fekszik.

Gyönyörű a kilátás a dombtetőről

A szobortól a zarándokturizmus fellendülését is várják. Erre minden esély meg is van, hiszen a szobor felállításának évében a katolikus egyház egy új, 34 férőhelyes zarándokházat építtetett, valamint a Mária-Terézia kápolna felújítására is sor került.

Forrás: tarcal.hu, csodalatosmagyarorszag.hu, kozterkep.hu, kozelestavol.hu
Kiemelt kép: tarcal.kornyeke.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek