“Nem hagyjuk!” – skandálta a tömeg a debreceni akkumulátorgyár elleni tüntetésen

Megosztás

Több száz tiltakozó – köztük sok miskolci természetféltő – gyűlt össze Debrecenben a Csapó utcában csütörtök este, hogy a városban létesítendő kínai akkumulátorgyár ellen tüntessenek.

A demonstráción beszédet mondott Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, aki arról beszélt, hogy az akkumulátorgyárak létesítése elleni küzdelem közös nemzeti ügy.

“Nem hagyjuk!” (fotó: LMP Facebook oldala)

Papp László, Debrecen polgármestere és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megye kormánymegbízottja nem jelent meg a tömeg előtt, távolmaradásukra reagálva az egybegyűltek hangos fújolással fejezték ki nemtetszésüket, ugyanis a helyiek az akkumulátorgyár ellen csapata és az aHang egy 12 ezer ember által aláírt petíciót akartak átadni a polgármesternek, de azt végül Szekeres Antal jegyző vette át. A helyiek szerették volna azt is megtudni, hogy a városvezetés mikor fogadja a civileket, hogy egyeztessenek az beruházásról.

Debreceni akkumulátor-ellenes tüntetés. | By LMP – Magyarország Zöld Pártja | Facebook

3.5K views, 65 likes, 6 loves, 41 comments, 27 shares, Facebook Watch Videos from LMP – Magyarország Zöld Pártja: Debreceni akkumulátor-ellenes tüntetés.

Az eseményt követően megkerestük Keresztes László Lórántot, hogy nekünk is fejtse ki álláspontját, miért kell mindenképpen megakadályozni az óriásberuházást.

– Az építkezés nem a helyi lakosok javát szolgálja, hanem a külföldi cégek érdekeit, melyek környezet-, és zajszennyezést, illetve hulladékot hoznak ide, a profitot meg elviszik. Ezek a gyárak óriási mennyiségű fosszilis energia és víz felhasználásával, valamint több ezer tonna veszélyes hulladék megtermelésével állítják elő azt az alkatrészt, ami a környezetkímélő elektromos autók gyártásához szükséges. Nem ez a járható út jelenleg, miközben energiaválság van és egyre fogy a vízkészlet – nyilatkozta lapunknak a képviselő.

– Ott van továbbá egy másik velejárója egy ilyen akkugyárnak, ez pedig a zajszennyezés. Kiváló példa erre a Samsung Gödre telepített üzeme. A településről, mely egykor egy csendes menedék volt, most menekülnek az emberek, aludni sem tudnak a fülsértő hangzavartól, arról nem is beszélve, hogy több hektár erdőt irtottak ki a gyár miatt.

– Szintén fontos szempont, hogy a kormány a helyi lakosokkal szemben a külföldi cégeket támogatja, amelyek hatalmas adókedvezményeket és állami támogatást kapnak, de ezt követően kiviszik a profitot, és a magyar helyett a külföldi munkaerőre alapoznak.

– Van itt már éppen elég akkumulátorgyár. Az a baj, hogy nem ismerik a mértéket: Magyarországra irreális, elfogadhatatlan számban és mértékben hívják az idegen gyártókat, közben nem védik meg a helyi embereket, nem védik meg a környezetet, a vizünket, a termőföldet. Sőt, ha baj van, titkosítanak mindent. Soha nem lehet „nemzeti cél” a vízkincsünk feláldozása az idegen akkumulátorgyártók értekében! – zárta mondandóját Keresztes.

Miskolci környezetvédők egy csoportja Debrecenben

Vincze Károly, a párt BAZ megyei elnöke más aktivistákkal együtt Miskolcról érkezett Debrecenbe, ahová tulajdonképpen hazatért, hiszen korábban 55 évet élt a megyeszékhelyen.

– Felháborítónak tartom, hogy az emberek megkérdezése nélkül ilyen beruházásba kezdenek a hatalom birtokosai. Ráadásul aki ismeri a várost, tudja, milyen problémát jelent a környéken a vízgazdálkodás elhanyagolása, a jelenlegi problémákat csak fokozná a mostani tervek megvalósítása. A 11 ezer összegyűlt aláírás, a tüntetők egyöntetű véleménye, a környékbeli vendéglátósok bíztatása mind-mind megerősített bennünket abban, hogy a nagy hideg ellenére is érdemes volt kiállni az igazunkért. Remélem sikerül elérni a céljainkat.

A gyár építése ellen az LMP aláírásgyűjtésbe kezdett, ezen a linken érhető ez a párt petíciója.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek