Félmilliónál is többet fizethetünk a jogosítvány megszerzéséért

Megosztás

A drasztikus áremelkedés a tanulóvezetőket sem kíméli. Eddig sem volt éppen olcsó mulatság, simán kiperkáltunk több, mint háromszázezret, de a fideszes infláció ide is begyűrűzik. Folyamatos az emelkedés és meg sem áll, jobb, ha készülünk, hogy 500 ezer forint az alsó határ, amennyibe fájni fog egy jogosítvány megszerzése.

41 százalékkal drágultak a tanfolyamok két év alatt, ezért felére zuhant az autósiskolába jelentkezők száma, mert már 500 ezer forintba kerülhet egy jogosítvány a Tanintézetek Szövetsége szerint – számolt be az RTL Híradó. Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón a csatorna kérdésére azt mondta, az állami támogatáson csak jövőre emelhetnek. Évek óta ugyanannyi, legfeljebb 25 ezer forint visszatérítés jár a tanulóknak sikeres KRESZ-vizsga esetén.

„Jelenleg körülbelül olyan 60 óra környékén járok. Ez úgy hozzávetőleg 500-550 ezer forintot tett ki eddig. A jelenlegi vizsgám sajnos nem sikerült, úgyhogy még órákat kell vásárolnom” – mondta a Híradónak egy tanulóvezető fiatal lány.

„A tavalyi létszámhoz képest jelenleg olyan 50 százalékos visszaesés van. Ennek több oka van, a gazdasági helyzet, illetve ezek a gyerekek általában 17 évesek, önálló keresettel nem rendelkeznek” – mondta Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke. Az oktató az üzemanyag és a javíttatás drágulásával indokolja a jelentős áremelkedést, illetve azzal érvel, hogy több adót kell fizetniük a KATA tavalyi megszüntetése óta. Azt mondja, kénytelenek áthárítani a megugrott költségeket, hiába zuhan a forgalom.

A KSH legutolsó adatai szerint tavaly év végén már majdnem átlag 305 ezer forintba került, 41 százalékkal többe, mint 2 évvel korábban. A Tanintézetek Szövetsége szerint azonban ennél is magasabb összeggel érdemes számolni. 

Inkább olyan félmillió forintban gondolkodjon, illetve afölötti összegben. Ha ne adj’ Isten megbukna a vizsgán, vagy újabb vezetési vizsgákat kellene vennie, az még megdobhatja a költségeket. Ugye már maga a KRESZ-tanfolyam is 80 ezer forintba kerül – magyarázza Szánthó Péter, a Pénzcentrum.hu elemzője.

Erről a témáról korábban a Borsod24 is írt, amikor már szeptemberben megjósoltuk, hogy félmillió fölé is emelkedhet a jogsi megszerzésének költsége.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek